Naujausios tendencijos kavos pasaulyje

2019-09-08, Pranešimas spaudai

Nors kava ypatingai vertinama nuo seniausių laikų, dabar pastebimas ypač ryškus kavos kultūros suklestėjimas – tai lyg dar vienas kavos aukso amžius, kai atsigręžiama į kokybišką skonių įvairovę. Visgi šis klestėjimas suteikia ne tik naujų patirčių ir žinių, bet ir iššūkių. Jau seniai kavos pasaulis neapsiriboja tik kavos pupelėmis ir kava, jis apima ir technologijas, ir aplinkosaugą, ir kitus aktualius klausimus.

Ištroškus ne tik kavos, bet ir žinių apie ją

Kava, prieš atsidurdama puodeliuose, nukeliauja ilgą kelionę, kurios pradžia – kavos pupelės, savyje saugančios vertingąsias savybes. Nuo regionų geografinės padėties ir ten veikiančio skirtingo klimato poveikio, taip pat nuo taikomų skirtingų apdorojimo procesų priklauso ir galutinis rezultatas – kavos skonis. Kuo daugiau įsigilinama į skirtingų regionų įtakas aromatui ir skoniui, tuo daugiau žmonių pradeda vertinti kavos pupelių kilmės svarbą. Nemažiau svarbu būti susipažinusiam ir su kavos auginimo, fermentavimo ir kitais apdorojimo būdais, nes būtent jie suformuoja galutinę kavos skonių gamą. Kai kurie kavos entuziastai netgi ryžtasi patys auginti kavamedžius idant patirtų viso kavos ruošimo proceso iššūkius ir malonumus.

Suklestėjusią kavos kultūrą rodo tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse augantis kavinių tinklas, taip pat vykstantys kavos ruošimo čempionatai ir edukacinės programos apie kavą, kurios patenkina kavos smalsuolius specifinėmis žiniomis ir degustacijomis. Todėl kava dažnai peržengia tik gėrimo ribas, tapdama kasdienybės kultūros dalimi ir kartu išskirtiniu degustacijos objektu, vertu atidaus pažinimo ir jautraus mėgavimosi.

Atsakingas požiūris į aplinką kavos versle

Jau žinome, kad klimatas daro įtaką kavos pupelėms ir iš jų išgaunamam skoniui, todėl jo kaita gali neigiamai paveikti ne tik kavos verslą, bet ir apskritai žmonių gyvenimą. Dėl atšilimo susidariusios puikios sąlygos plisti ligoms, kurios naikina kavamedžius. Grėsmę kelia ir miškų kirtimas bei kenkėjai, todėl ateityje kava iš mūsų maisto raciono gali išnykti.

Taigi ryškėjantys klimato kaitos padariniai verčia žmones atsakingiau žiūrėti į aplinką ir imtis reikalingų priemonių. Stengiamasi remti kavą auginančius ūkininkus, naudoti aplinkai draugiškas pakuotes, skatinama gerti iš daugkartinių puodelių ir mažinti plastiko kiekį. Vartotojų sąmoningumas auga, todėl verslas, kuris atsakingai žvelgia į aplinką, taps vis pranašesniu.

Į kavą – ne vien cukraus šaukštelis

Visų gėrimų  kava suteikia plačias galimybes improvizuoti ir eksperimentuoti su skoniais, pasitelkiant nuo skirtingo kavos pupelių skrudinimo iki įvairių pagardų. Cukrus, pienas, grietinėlė – vargu ar šie priedai ką nors galėtų nustebinti. Net kava su karamelės, balto šokolado ar kitokio skonio sirupu pernelyg nesuintriguos dažno kavos mėgėjo ir kavos barų lankytojo. Tačiau kava su aktyvinta anglimi, supermaistu (pavyzdžiui, ciberžole) ar gazuotais gėrimais tikrai gali nustebinti. Daugeliui tokie deriniai gali keistai skambėti, bet kartais mėgstamiausiais skoniais tampa netikėti dalykai. Beje, pirmieji du pasirinkimai yra naudingi organizmui, pavyzdžiui, anglis turi detoksikuojančių savybių, o supermaistas gali pakelti nuotaiką, lėtinti senėjimo procesus, suteikti daugiau ištvermės.

Kavos aparatai ir ateitis

Įsivaizduoti kavos puodelio paruošimą be aparato pagalbos darosi vis sunkiau. Universalusis pagalbininkas  vis dažniau atsiduria kavos mylėtojų namuose, kuriuose norima mėgautis skania ir kokybiška kava. Paprastai kavos aparatai šį gėrimą pagamina kelių mygtukų paspaudimais, tačiau ateityje vis dažniau spaudysime nebe mygtukus ant kavos aparato korpuso, o liesdami telefoną, kuris, parsisiuntus specialią programėlę, taps aparato valdymo ir nustatymų pultu.

Kavos aparatų gamyboje taip pat svarbi ekologija: inovatyvūs kavos aparatai naudoja mažiau elektros ir yra gaminami iš gamtai draugiškesnių medžiagų. Dar viena naujovė kavos pasaulyje – tai barista-robotas, kuris be žmogaus pagalbos pagamina kavą. Taigi kavos aparatai tampa vis daugiau išmanesni, kad kavos ruošimas būtų kuo paprastesnis, tačiau jos skonis – toks pat puikus.


Straipsnio komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pirmasis!