Atnaujintas Šilutės ligoninės valgiaraštis

2019-11-22
 E. Brazienė teigia, kad ligoninėje pacientams nebetiekiamas riebus, skrudintas maistas, džiūvėsėliuose apvolioti ar jais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai, šaltai, karštai rūkyti gaminiai. Ligoninės administracijos nuotr.
E. Brazienė teigia, kad ligoninėje pacientams nebetiekiamas riebus, skrudintas maistas, džiūvėsėliuose apvolioti ar jais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai, šaltai, karštai rūkyti gaminiai. Ligoninės administracijos nuotr.
Nuo lapkričio 1 dienos pacientai VšĮ Šilutės ligoninėje maitinami pagal atnaujintą valgiaraštį. Pasikeitimus pristatė naujoji gydymo įstaigos dietistė Eimantė Brazienė.  

Vadovaujantis naujausiais tyrimais sveikos mitybos srityje, Europos Komisijos (EK) ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis, nustatyti tiekiamų maisto produktų kokybės reikalavimai, leidžiami cukrų, druskos ir skaidulinių medžiagų kiekiai pacientų maitinimui tiekiamuose maisto produktuose. Taip pat nustatytas netiektinų maisto produktų sąrašas. 

Anot E. Brazienės, ligoninėje pacientams nebetiekiamas riebus, skrudintas maistas, džiūvėsėliuose apvolioti ar jais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai, šaltai, karštai rūkyti gaminiai. Taip pat sultiniai ir padažų koncentratai, padažai su spirgučiais bei kiti sveikatai nepalankūs produktai ar iš jų pagaminti patiekalai. Pastarųjų buvo atsisakyta dar pavasarį, sudarinėjant naujas sutartis su maisto tiekėjais. 

Pacientai maitinami gaminiais iš šviežios, liesos mėsos, iš riebios ir liesos jūrinės arba gėlo vandens žuvies. Taip pat pirmenybė teikiama ruginei duonai, viso grūdo produktams, įvairioms kruopoms, šviežioms sezoninėms daržovėms, vaisiams ir uogoms.  

Patiekalams pagardinti naudojami džiovinti vaisiai ir uogos. Taip pat lapiniai prieskoniai be druskos ir maisto priedų (petražolės, krapai, raudonėlis, bazilikas ir kt.).  

Nuo šiol su patiekalais sultys ir saldinti gėrimai pacientams netiekiami. Juos pakeitė geriamas vanduo ir nesaldinta arbata. Pasak dietistės, pacientui pageidaujant, cukrus patiekiamas atskirai, tačiau ne daugiau kaip 5 g/200 ml. 

Sudarinėjant naujas sutartis su maisto tiekėjais, dietistės teigimu, dar pavasarį buvo pereinama prie sveikesnių produktų, perkami natūralesni prieskoniai, pilno grūdo makaronai, duona, miltai, natūralūs varškės sūreliai, jogurtai.  

Dietistė atkreipė dėmesį į pacientų pagrindinių maitinimų kaloringumą. Pusryčiams pacientas gauna 20-25 proc., pietums – 30-35 proc., vakarienei 20-25 proc., priešpiečiams, pavakariams ir naktipiečiams – iš viso 25-30 proc. rekomenduojamo paros maisto raciono kaloringumo.  

Pirmenybė teikiama tausojančiam gamybos būdui. Anot E. Brazienės, patiekalai negali būti pervirti, perkepti, prideginti. Taip pat patiekalai turi būti patiekiami estetiškai: patiekalai, kurie yra ne skysti (košės, troškiniai, apkepai, guliašai ir pan.), patiekiami nepraradę jiems būdingos formos, neištižę, ne skysti. 

Dietistė dar atkreipia dėmesį į patiekalus vaikams. Iki 1 metų amžiaus pacientams patiekalai nesūdomi ir nesaldinami.


Straipsnio komentarai

Judita 2019-11-24
Na kaipgi neduoda padazu apipila ale kotletus tai su kuo kaip ivardintumet Komentaras patinka Komentaras nepatinka
šilutiškė2019-11-23
Grįžo giminaitė iš ligoninės ir pasakojo ,kaip tuntais veža maistą į ligoninę iš užsakomų salių ,nes ligoninėje pateikto valgio mažai kas valgo ,nes trys kartai į dieną ir kasdien kruopai ar kruopų košės. Komentaras patinka Komentaras nepatinka