Juknaičiuose skambėjo dainos ir keliauta po pasaulio virtuves

2019-12-31, Violeta Vilniškytė

Ypatinga šventiną nuotaiką išradingai bando sukurti įvairios organizacijos, įstaigos, bendruomenės. Juknaičiuose tai kasmet daro Juknaičių moterų vokalinis ansamblis „Vėjūnė“. Kolektyvas atskleidė ne tik skirtinguose pasaulio kampeliuose gaminamus Kalėdų valgius.

Netrūko dainų

Renginio metu vienas kolektyvas keitė kitą. Savo dainas dovanojo vokaliniai ansambliai - Usėnų ,,Smeltė“, Saugų ,,Vakarė“, Gardamo ,“Aušrinė“, Šilutės „Vaivora“, Šilutės mišrus vokalinis ansamblis ,,Mingė“, Juknaičių pagrindinės mokyklos dainorėliai. Visų širdis šildė ir atlikėjai Žydrė Adomaitienė bei Adas Nausėda, o šokio sūkuryje sukosi  Juknaičių seniūnijos vyresniųjų liaudiškų šokių grupės „Juknaičiai“ šokėjai.

Mintimis apie Kūčių ir Kalėdų prasmę pasidalino kunigas Viktoras Daugėla. Netrūko gražiausių sveikinimų žodžių ir padėkų. Padėkas už dalyvavimą renginyje kolektyvams įteikė Juknaičių kaimo bendruomenės pirmininkė Laimutė Barkauskienė. Renginio organizatoriams daug gražių žodžių ištarė Juknaičių seniūnas Afredas Gaubys. Gražiausius linkėjimus nuo Salos etnokultūros ir informacijos centro perdavė Šilutės rajono savivaldybės tarybos narys Vygantas Stoškus.

Girdėdami vis labiau artėjančius Naujųjų metų žingsnius visi jaučiasi geresni, labiau mylintys šalia esančius. Todėl linkėjimus nuo Seimo nario Alfredo Stasio Nausėdos perdavusi jo padėjėja, Šilutės r. savivaldybės tarybos narė Lijana Jagintavičienė, palinkėjo, kad tas geras jausmas dalintis meile lydėtus visus ateinančius metų.

Kalėdos – pasaulio virtuvėse

Juknaičių moterų vokalinio ansamblio „Vėjūnė“ vadovė Jūratė Šukienė taip pat tarė daug padėkos žodžių susirinkusiesiems. Jos vadovaujamo kolektyvo moterys kiekvienam įteikė po dalelę pasaulio virtuvės. Žavėjo jos ne tik dainomis, bet ir žiniomis apie pasaulio virtuvę. Jos pasakojo apie skirtinguose pasaulio kampeliuose gaminamus Kalėdų valgius. Neabejojame, įdomu bus ir jums.

Svarstote, kokiu pyragu per Kalėdas galėtumėte pradžiuginti savo šeimos narius ir giminaičius? Romantiškojoje kulinarinių šedevrų šalyje Italijoje - tai Milano pyragas Panettone. Šio mielinio, didelį keksiuką primenančio pyrago tešla kildinama iš vakaro. Vėliau paskaninamas vanile, rome mirkytomis razinomis, apelsino žievele. Šiandien Panettone savo Kalėdų stalui kepa ne tik italai, tačiau ir vis daugiau užsieniečių.

Filipiniečiai stengiasi palaikyti itin glaudų ryšį su giminaičiais, tad šventes švęsti čia susirenka visi: seneliai, tetos, dėdės, pusbroliai ir pusseserės. Didelį kiekį žmonių svarbu sočiai pamaitinti, todėl gaminamas lechon, arba kitaip – keptas paršelis. Receptas nesudėtingas – visas paršelis įtrinamas prieskoniais, aliejumi, pamaunamas ant iešmo ir kepamas virš anglių. Priklausomai nuo paršelio dydžio, jį reikia kepti nuo pusantros iki trijų valandų.

Neįsivaizduoja be deserto

Didžiosios Britanijos gyventojai savo Kalėdų neįsivaizduoja be puikaus deserto – kalėdinio pudingo. Įdomu tai, jog šio patiekalo receptas mena dar Viduramžius. Pagrindinis jo ingredientas – džiovintos vynuogės, arba kitaip – razinos.

Razinos, kiti vaisiai bei riešutai susmulkinami ir apipilami brendžiu. Leidžiama jiems išbrinkti per naktį. Vėliau, šis mišinys sumaišomas su miltais, džiūvėsėliais. Masė dedama į pyrago formelę ir verdama garuose net kelias valandas.

Gvatemalos, Kosta Rikos, Panamos ir kitų Centrinės Amerikos šalių gyventojai per Kalėdas skanauja išties išskirtinį patiekalą – tamale. Jo receptas mena dar Mezoamerikos senųjų gyventojų laikus. Pagrindinis ingredientas – kukurūzų miltų tešla, kuri įvyniojama į bananų lapus ir kepama garuose. Štai ir viskas – tokios yra tradicinės tamales. Tačiau šiais laikais jos pagardinamos mėsa, sūriu, daržovėmis, vaisias, įvairiausiais prieskoniais.

Nepaprasto skonio

Jeigu kalėdiniu laikotarpiu viešėsite Danijoje, būtinai užsukite į kalėdinę mugę. Ten tikrai galėsite įsigyti nepaprasto skonio pyragėlių– aebleskiver. Išvertus iš danų kalbos, pyragėlių pavadinimas reiškia „obuolio riekelė“. Originaliame recepte pyragėliai ir yra įdaromi obuolio gabalėliu. Tačiau šiandien Danijoje galima paragauti įvairiausių skirtingų variacijų - su šokoladiniu kremu, aviečių džemu, braškėmis, cukraus pudra, riešutų kremu ir kt.

Japonijoje  Kalėdų išvakarės – romantiškas metas. Tai tarytum antra Valentino diena: jaunos porelės drauge leidžia laiką, vakarieniauja, vaikštinėja miesto gatvėmis ir grožisi kalėdiniais papuošimais. Na, o Kalėdų diena skirta šeimoms. Daugelis iš jų keliauja į greito maisto restoranus ir užsisako keptos vištienos. Mums atrodo gana keistai, tačiau Japonijos miestuose tai jau tapo tradicija. Kai kurie greito maisto restoranai net siūlo specialias kalėdines keptos vištienos akcijas. Tingite per Kalėdas gaminti maistą? Galbūt jums derėtų pasekti japonų pavyzdžiu ir užsisakyti keptos vištienos?

Suteikia atspalvį

Švedijoje kalėdiniai pietūs paprastai susideda iš keturių dalių. Pirmosios iš jų metu dažniausiai pateikiama žuvis, antrosios dalies metu valgomi įvairūs šalti užkandžiai, trečioji dalis – karštas patiekalas. Na, ir pabaigai – patiekiamas desertas. Tai – švedų itin mėgstamos šafraninės bandelės. Jau pavadinimas išduoda, jog šios bandelės gardinamos šafranu. Dažniausiai jos suraitomos į „S“ raidės formą, viršuje papuošiamos razinomis. Šafranas bandelėms suteikia ryškų geltoną atspalvį.

Etiopija – svarbus pasaulio žemdirbystės židinys, kuriame buvo prijaukina daug kultūrinių augalų. Vienas iš specifiškiausių augalų – tefas. Tai – javas, iš kurio Etiopijos gyventojai gamina tradicinę duoną – indžerą. Be šios duonos neapsieina beveik nė vienas Etiopijos patiekalas. Ne išimtis ir Kalėdoms gaminamas doro wat. Tai – aštri troškinta vištiena, kuri būtinai valgoma su tradicine duona indžeru. Kartais šalia patiekiami lęšiai.

Daugiau nuotraukų „Šilokarčemos" facebook!


Straipsnio komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pirmasis!