Lietuviško medaus galia: gydo gerklės skausmą, gaivina odą ir stiprina organizmą

2020-03-02
Medaus nauda organizmui yra žinoma nuo seno, tačiau svarbu išsirinkti sau tinkamiausią medų, jį teisingai vartoti ir laikyti.
Medaus nauda organizmui yra žinoma nuo seno, tačiau svarbu išsirinkti sau tinkamiausią medų, jį teisingai vartoti ir laikyti.
Senovės lietuviai sakydavo, kad medus – ne tik maistas, bet ir vaistas. Šiandien jo naudą sveikatai patvirtina ir mokslas. Vis dėlto medus naudingas ne tik malšinant gerklės skausmą ar kovojant su peršalimo simptomais. Šio produkto panaudojimo galimybės itin plačios. Bitininkai pažymi, kad skirtingo medaus rūšių savybės skiriasi, todėl renkantis medų pataria atkreipti dėmesį į tai, iš kokių augalų žiedų jis suneštas.

Skirtingas medus – skirtingos savybės

Lietuviškam prekybos tinklui „Maxima“ medų tiekiantis bitininkas Gediminas Skardžius sako, kad medaus nauda organizmui yra žinoma nuo seno, tačiau svarbu išsirinkti sau tinkamiausią medų, jį teisingai vartoti ir laikyti.

„Vienareikšmiškai pasakyti, kokį medų rinktis geriausia, būtų sunku. Medų kiekvienas turėtų rinktis pagal savo poreikius ir, žinoma, skonį. Pavyzdžiui, jautresnį skrandį turintiems žmonėms tinkamesnis yra šviesus, švelnesnio skonio medus. Šviesus medus – pavyzdžiui, aviečių – taip pat geriausiai tinka kosuliui, gerklės skausmui gydyti. Tuo metu tamsesnis medus – pievų, miško augalų, grikių – pasižymi aitresniu, intensyvesniu skoniu. Jis ypač naudingas širdžiai ir kraujagyslėms stiprinti, tačiau nėra toks efektyvus malšinant gerklės skausmą“, – pasakoja G. Skardžius.

Bitininko teigimu, vienu vertingiausių yra laikomas lipčių medus. Tai yra medus, suneštas ne iš žiedų nektaro, bet iš augalų išskiriamų sulčių – pavyzdžiui, medžių sakų. Šiame meduje gausu mineralų ir kitų organizmui naudingų medžiagų, jis ilgą laiką išlieka skystas ir nesusikristalizuoja.

„Taip pat labai vertinamas ir pirmojo sukimo pavasarinis medus. Jį bitės suneša iš pienių, agrastų, serbentų, ąžuolų ir kitų pirmiausiai pražystančių augalų žiedų. Toks medus yra pats šviesiausias, pasižymi itin švelniu skoniu, todėl yra tinkamas turintiems jautrią virškinimo sistemą bei naudingas gerinant kepenų veiklą. Tiesa, dėl kintančio klimato tikrą pavasarinį medų surinkti tampa vis sudėtingiau. Dėl šiltesnių orų įvairūs augalai sužydi anksčiau ir visi vienu metu, o bitės renkasi tuos žiedus kurie joms yra arčiausiai. Dėl to net ir pats ankstyviausias medus dažnai jau gali būti panašus į vidurvasario“, – sako G. Skardžius.

Dėl to bitininkas savo ūkio bites, kurių turi net pusantro tūkstančio šeimų, skirtingais sezono mėnesiais veža į skirtinga augmenija pasižyminčius Aukštaitijos rajonus.

Žiemą nuperkama dvigubai daugiau

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė sako, kad ypač žiemą medų gyventojai perka išties gausiai, o paklausiausias yra natūralus lietuviškas medus.

„Praėjusių metų žiemą, lyginant su vasaros mėnesiais, medaus pardavimai buvo net dvigubai didesni. Tai rodo, kad šaltuoju metų laiku daugeliui lietuvių medus tampa pagalbininku saugantis nuo peršalimų bei kitų ligų, siekiant sustiprinti savo imunitetą. Žiemą geriama ir daugiau arbatų, o vienas populiariausių būdų vartoti medų, kaip žinia, yra dėti jį į šiltus gėrimus. Tai taip pat turi įtakos šaltuoju metų laiku žymiai išaugantiems medaus pardavimams“, – sako V. Drulienė.

Prekybos tinklo atstovės teigimu, didžiąją dalį medaus pasirinkimo „Maximos“ parduotuvių lentynose sudaro Lietuvos bitininkų produkcija. Gyventojai noriai renkasi ne tik lietuvišką natūralų liepų ar grikių bei kitų žiedų medų, bet ir skystą bei kreminį, taip pat įvairiais priedais – šaltalankiais, avietėmis, svarainiais, imbieru, riešutais, čiobreliais, pipirmėtėmis ir melisa – pagardintą medų. Be to, vis daugiau dėmesio pirkėjai skiria ekologiškai produkcijai.

Svarbu tinkamai laikyti ir vartoti

G. Skardžius pataria vienu kartu neįsigyti medaus labai daug, jei neplanuojama jo greitai suvartoti. Anot bitininko, nors medų galima saugoti pakankamai ilgai, tačiau tai yra „gyvas“ produktas, kurio gerosios savybės geriausiai atsiskleidžia, kai medus yra pakankamai šviežias, nepaveiktas aplinkos.

„Įsigytą medų geriausia laikyti sausai ir vėsiai. Tam daug geriau tinka šaldytuvas, o ne spintelė. Be to, reikėtų nepamiršti kaskart panaudojus medaus indą sandariai uždaryti. Taip bus geriau išsaugomos vertingosios medaus savybės“, – sako G. Skardžius.

Nors lietuviai mėgsta medų dėti į ką tik užplikytą arbatą, bitininkas geriau pataria palaukti, kol gėrimas šiek tiek atvės. Tai padės išsaugoti vertingąsias medaus savybes. Dar geriau, anot G. Skardžiaus, atskirai kabinti šaukštą medaus iš stiklainio ir tuomet užgerti jį šilta arbata.


Straipsnio komentarai

..2020-03-02
Nu kas liečia antavilininkystes tai negalima su pasimauti ant hierarchijų spąstų. Kodėl grybauskaitė vaizdavo tokią didelę bitininkę? Kodėl cžv ambasada ne tik lietuvoje savo ambasados kieme įsiveisė bityną, bet ir vysto visokias su tuo susietas programas. Visų pirma su bitininkyste yra "įrankių" problema. Tai nors ir kažkas iš pirmo žvilgsnio primityvaus, bet jokiais būdais nėra taip kad gali susikonstruoti medsukės iš kankorėžių. Negali bitininkauti kelmuose ir drevėse. Čia makaronai. Nu tada eina kalba apie stalininė stalininkystė ir stalininius stalius. Reikalinga statyti tuos namelius bitems kad jos turėtų kur gyventi kai ateis. Bet čia irgi neaišku. Gal čia tik brėžiniai, staklės, štampovkės, tt. Galbūt gali Ikea ir šilutės baldai pagaminti. Pažiūrėkit kas per algos vakarų medienos grupėje. Tarsi jiems susimokama už kažkokias medininkų žudynes. Tad čia irgi yra pandoros dėžutė ir ne tik su "afrikanizuotomis bitėmis žudikėmis, nors turbūt turėtų būti tos bitės vadinamos afrikAAn-izuotomis. Nu nėra svarbu. Panagrinėkit UAB bitė lietuva ryšio padengimo žemėlapį. Turbūt nėra net kvadratinio centimetro kur nėra bitės. Komentaras patinka Komentaras nepatinka
..2020-03-02
reik turėtų omenyje ne tik makaronus apie saldžius žydėjimo vaisius, kur jie kažkaip žino iš kur tas medus suneštas. Jeigu žydi liepos tai dar nereiškia kad medus iš liepų suneštas. Bitės neskirsto žiedų į žiedus ir suneštą medų nerūšiuoja. Kitas reikalas su beletristika tai yra cžv kalėjimo įdomybės. Nu antaviliai. Kas yra ant avilių? Nu jeigu kalba eina apie hierarchiją tai auksčiau avilių yra bitininkas, kuris prižiūri tuos avilius. Aš tik vakar sužinojau kad mano aferistiniai "giminaičiai" su kažkokiais ostapininkais antaviliuose ir suko žemės aferas dar 2000 aisais. Va kas įdomu kad tas jų sklypas dydžiu tai kaip ir atitinka tos CŽV trojos arklių arklidės sklypo dydį. Nors tuose antaviliuose yra ir kiti reikalai. Pvz kaune esančių rusakalbių vaikų namai irgi valdo tuose antaviliuose žemės sklypus. Kažkokia nesamonė. Nu tie mano "giminės" savo vaikus ty mano "pusbrolį" ir "puseserę" ir leido kaune į mokyklą kur buvo sustiprintas rūsų kalbos mokymas. Tad su visais tremtiniais yra didžiulė didžiulė žiedai tarp žiedų žydėjimo vienybėje afera. Komentaras patinka Komentaras nepatinka