Lietuviško daržo pažiba – burokas: kaip išsaugoti naudingiausias savybes?

2020-02-28, Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė
Ryškiaspalvis šakniavaisis savo šaknyje ir lapuose slepia nepaprastai daug mineralinių medžiagų.
Ryškiaspalvis šakniavaisis savo šaknyje ir lapuose slepia nepaprastai daug mineralinių medžiagų.
Lietuvių pamėgtas burokas – tikrai galinga daržovė. Ir labai lietuviška. Ją tautiečiai deda visur: į sriubą, salotas, sviestą, saldainius ir net į biskvitą. Nuo Viduržemio jūros krantų pasiekęs lietuviškas žemes, jis čia gerai prigijo, o šeimininkės ir virėjai pamėgo nestipraus skonio, ryškios spalvos daržovę, kuri puikiausiai atlaikydavo šaltas žiemas vėsiame rūsyje ar uždengta šiaudais, lauke, po žemėmis. Vis dėlto su burokėlių sultimis elgtis reikėtų atsargiau, sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.

Burokėlis – tikras mūsų daržo karalius. Juk jodo jame daugiau nei kitose daržovėse, vitamino C kiekiu jis dvigubai lenkia morką, stimuliuoja ląstelių augimą, stipriną odą, nagus ir plaukus. Senovės graikai burokėlius pirmiausia naudojo medicinoje, tik tuomet sugalvojo išbandyti maiste, taigi šios daržovės nauda sveikatai

neabejokite.

„Ryškiaspalvis šakniavaisis savo šaknyje ir lapuose slepia nepaprastai daug mineralinių medžiagų. Tačiau su sultimis būkite atsargūs – jas gali gerti ne visi. Sultys netinka sergantiems osteoparoze, nes burokėlis apsunkina kalcio pasisavinimą. Ši daržovė kartais dirgina virškinamąjį traktą, todėl atsargiai burokėlių sultis turėtų vartoti turintys virškinimo sutrikimų. Mišiniuose burokėlių sulčių turi būti ne daugiau kaip trečdalis“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Ji priduria, kad burokėlių būna įvairių spalvų – primenančių vyšnią, raudonų, violetinių, ryškiai geltonų, baltų. O jų lapai – ne mažiau naudingi nei šaknys. Švieži jauni lapeliai puikiai tinka salotoms ruošti, iš virtų lapų ruošiama batvinių sriuba, o marinuoti lapeliai pagardins mūsų vasarą mėgstamus šaltibarščius.

Sumuštinis su burokėlių užtepėle ir kanapių sėklomis

JUMS REIKĖS:

200 g virtų burokėlių;

šlakelio obuolių acto;

valgomojo šaukšto citrinos sulčių;

druskos pagal skonį;

pipirų pagal skonį;

saujos kepintų kanapių sėklų;

saujos lazdyno riešutų;

4 riekelių juodos duonos;

prieskoninių žolelių patiekti;

alyvuogių aliejaus patiekti.

Virtuviniu kombainu susmulkinkite riešutus, sudėkite virtus burokėlius, įpilkite citrinų sulčių, acto, suberkite prieskonius. Viską susmulkinkite iki vientisos masės, jei bus per tiršta - įpilkite porą šaukštų vandens. Sausoje įkaitintoje keptuvėje pakepinkite duonos riekeles iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Sausoje įkaitintoje keptuvėje keletą minučių paskrudinkite kanapių sėklas, kol jos apskrus.

„Šią užtepėlę siūlau tepti ant duonos riekelių, įpilti alyvuogių aliejus šlakelį, apibarstykite kanapių sėklomis, papuošti smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Artimuosius nustebinsite skaniu ir sveiku užkandžiu“, – receptu dalijasi B. Baratinskaitė.

Gaivusis mišinys su burokais

JUMS REIKĖS:

nedidelio burokėlio;

pusės meliono;

1 kilogramo morkų;

1kilogramo kriaušių;

2 kilogramų obuolių.

Šiam gėrimui pasigaminti jums tereikės sulčiaspaudės. Į ją sudėkite visus aukščiau minėtus ingredientus ir sveikomis sultimis vaišinkite visą šeimą.


Straipsnio komentarai

..2020-02-28
nu kaip nesmagu skaityti tokias ostapininkų šundaktarystes. nu taip man irgi burokas ir bet kokie patiekalai pagaminti iš burokėlių labai skanu, bet kai pradeda pardavinėti kates maiše tai yra kitas reikalas. Nu yra atseit maišas pavadinimu "burokas" ir į tą maišą galima sugrūsti ką tik nori. Jeigu pradarysit tą maišą tai nerasit tenais jokių mineralinių medžiagų, jokio jodo, jokių vitaminų, tt. Jau nekalbant apie tai kad yra įvairių burokių veislių ir rūšių. Net tos pačios veislės būrokai iš tos pačios lysvės gali labai skirtis skoniu, išvaizda, tt. Bet tame ir esmė kad tai nėra straipsnis kur bandoma parduoti burokus. Čia jau kažkokia "keistenybė" kur dalyvaujama kažkokiose pogromų programose, įsisavinamos lėšos aiškinant tai kas ir taip turėtų būti aišku. Nu prie visų reikalų viešnaminiai ryšininkai ir prieina taip tarsi jūs esate aklieji. Nu kaip jiems gali matytis kad buroke yra vitamino C?. Gal šitame buroke vien nitratai. Nu o jiems gal matosi kur geras burokas o kur nuodingas bomba. Jūs kaip aklas turit tik žodį "burokas". Komentaras patinka Komentaras nepatinka
arabai stebisi2020-02-28
kas salotas verda? Komentaras patinka Komentaras nepatinka