UAB „Danutės šakotis“ – tikrojo šakočio kepimo meistrai
Panašus savo forma į eglę, padabintas ryškiai geltonos it saulė spalvos bei skleidžiantis saldų aromatą – štai toks yra šilutiškės Danutės Ivanauskienės gaminys, skanaujamas ne tik visoje Lietuvoje, bet ir užsienyje. UAB „Danutės šakotis“ gamyboje naudojamas gilią senovę, daugiau kaip 100 metų senumo laikus, menantis receptas, o šio geltonšonio gardėsio kepimo verslą tęsia jau trečioji giminės karta.
Receptas, keliavęs iš kartos į kartą
Pirmoji kepti gardųjį šakotį išmoko D. Ivanauskienės senelė, vėliau pradėjo kepti ir mama.
Pačiai Danutei konditerija visuomet patiko, todėl jos paslapčių mokėsi Joniškio konditerijos mokykloje. „Kai baigiau mokslus, pradėjau mamą kalbinti ir vėl imtis šakočių kepimo. Taigi taip iš naujo atgaivinome jų kepimo verslą“, - pasakojo verslininkė, šiuos įspūdingus gaminius pradėjusi kepti dar 1975-aisiais. D. Ivanauskienė prisimena, kaip pačioje verslo pradžioje ji kiaušinių baltymus plakdavusi su karklo šakelėmis. „Tuo metu plakimo mašinos būdavo labai brangios, o 60 kiaušinių taip paprastai neišplaksi. Taigi karklus nužievindavome, iš jų surišdavome šluotelę ir prasidėdavo plakimo procesas“, - šakočių kepimo pradžią prisiminė UAB „Danutės šakotis“ direktorė.
1991 metais įkurta individuali įmonė. Šakočių kepimo verslas netruko įsisukti – įmonė išaugo į bendrovę, kurioje dirba 32 darbuotojai. Šakočių kepimo cechą verslininkė įkūrė tiesiog savo namų kieme Šilutėje. Kitąmet UAB „Danutės šakotis“ švęs savo veiklos 25-metį. Per šiuos metus šilutiškės verslininkės gaminiai užsitarnavo išskirtinio, natūralaus, tikrojo lietuviško šakočio vardą. O tą byloja ir direktorės kabineto sienas puošiančios pačios įvairiausios padėkos bei gaminio kokybę žymintys sertifikatai.
Išskirtiniai apdovanojimai
2010-aisiais verslininkės gaminys Maisto ir veterinarijos tarnybos organizuotoje akloje degustacijoje pelnė skaniausio Šilutės rajono šakočio vardą. Po metų UAB „Danutės šakotis“ įteiktas ir Tautinio paveldo ženklas. Šio įvertinimo nusipelnyta už tai, kad daugiau kaip šimtmetį šakočiai gaminami pagal iš kartos į kartą perimamą receptą. O 2013–2014 m. gautas sertifikatas „Geriausi Lietuvoje“.
Vienas paskutiniųjų apdovanojimų, įteiktas 2015 metų sausio 30 dieną – „Verslo žinių“ organizuojamas sparčiausiai augančių Lietuvos įmonių apdovanojimų „Gazelė 2014“ sertifikatas. „Išgirdusi, kad patekome į šiuos apdovanojimus, maloniai nustebau. Tai išties didelis mūsų įmonės įvertinimas. „Gazelės“ sertifikatu apdovanojamos tik sparčiausiai augančios įmonės, vis dėlto ne mažiau už augimo kriterijų svarbus ir skaidrumas bei viešumas, t. y. įmonė turi tvarkingai mokėti LR įstatymais numatytus mokesčius ir kasdienėje veikloje vadovautis geros verslo praktikos principais. Todėl nugalėtojai buvo tikrinami ypač atidžiai. Stebėta, ar įmonės tvarkingai moka mokesčius, ar jų mokamas darbo užmokesčio vidurkis yra ne žemesnis nei paprastai to regiono įmonėse, užsiimančiose panašia veikla. Konkurso rengėjams vertinti padėjo ir Valstybinė mokesčių inspekcija“, - įspūdžiais dalijosi verslininkė. Tai išties išskirtinis pasiekimas. Tam, kad patektum į laimingųjų sąrašą, įmonės apyvarta turėjo padidėti, lyginant su praėjusiais metais, 20 proc. Štai UAB „Danutės šakotis“ 2014 metų apyvarta, palygus su 2013-aisiais, išaugo 20–30 proc. Be to, palyginus 2015 ir 2014 metų sausio mėnesius pastebima šių metų 16 proc. didesnė apyvarta nei prieš metus tuo pačiu laiku. Šio apdovanojimo išskirtinumą įrodo ir tai, jog iš viso Klaipėdos apskrityje jie įteikti vos 360-čiai įmonių. „Tačiau tokių įvertinimų nebūčiau pasiekusi be savo kolektyvo, kuris nuoširdžiai ir atsakingai dirba. Darbuotojų dėka galime siekti būti geriausiais savo srityje ir už tai jiems esu be galo dėkinga“, - kalbėjo D. Ivanauskienė.
Šilutiškių gaminius skanauja ir užsienyje
Pasak bendrovės direktorės D. Ivanauskienės, jų ceche šakočiai gaminami darbuotojų rankomis, įdedant meilę ir šilumą, todėl gaminį vertina visoje Lietuvoje. „Tai, koks šakočio skonis, labiausiai priklauso nuo žaliavų. O mes naudojame tik natūralius produktus. Tiesa, labai daug priklauso ir nuo meistro, jo pylimo technikos, kepimo. Vis dėlto mes šakočio gaminimo proceso nemechanizavome, dirbame rankomis. Juk vis dėlto rankų darbas – tai širdies darbas“, - pasakojo D. Ivanauskienė.
UAB „Danutės šakotis“ savo gaminius – gardžiuosius šakočius – išvežioja beveik po visą Lietuvą. Jais prekiauja ir didieji prekybos centrai. Taip pat su šiuo išskirtiniu lietuvišku desertu dalyvauja mugėse ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Kasmet šilutiškių šakočiai vyksta į Vilniuje organizuojamą Kaziuko mugę, taip pat yra tekę svečiuotis mugėse Paryžiuje, Dubline, Vokietijos Riugeno saloje, Rygoje.
Užsienio rinkoje šilutiškės gaminiai surado savo nišą. Šiuo metu jais prekiaujama Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Beje, užsienio rinkai siūloma paskanauti ir itin gardžių šakočio gabaliukų šokolade.
Nors šiuo metu šakočiai puošiami pačiais įmantriausiais papuošimais, tačiau D. Ivanauskienei jie gražiausi natūralūs. „Jis turi būti gražus iš savęs. Šakotį reikia kepti didesnį, kad būtų dideli ragai. Žinoma, atsižvelgdami į klientų prašymus, gaminame šakočius ir su papuošimais, ir įvairiausių dydžių. Kepame juos nuo 300 gramų iki net 7 kilogramų svorio“, - pasakojo senojo lietuvių tautinio paveldo puoselėtoja.
D. Ivanauskienės atžalos taip pat perėmė šį amatą ir nors šiuo metu darbuojasi kitose sferose, atmintyje saugo prosenelės receptą. Taigi, tikro lietuviškojo šakočio turėsime galimybę skanauti dar labai ilgai.
Straipsnio komentarai
http://www.adidas-shoes.co.nl/