Ar makaronai gali būti sveikos mitybos dalimi?
Sveiką gyvenseną daugelis žmonių priima įvairiai. Vieniems – tai savęs ribojimas, dietos, alinantis sportas ir rutina. Kitiems – tai balanso paieškos, vitaminai, organizmui reikalingų medžiagų rinkimas, gera psichinė sveikata. Visgi, antras variantas yra kiek arčiau tiesos, kadangi per didelis savęs ribojimas greitai gali pavirsti kančia. Sveikatai palankią mitybą turėtų sudaryti produktai, kurie suteikia energijos, vitaminų ir mineralų, tačiau prisideda ir prie psichinės sveikatos gerovės. Vadinasi, Jūsų lėkštėje gali tvyroti tiek vaisiai ar salotos, tiek ir pica, mėsainis, makaronai. Pastarieji jau kurį laiką visuomenėje egzistuoja tarp dvejones keliančių produktų. Nemaža dalis žmonių svarsto, ar makaronai gali būti sveikos mitybos dalimi. Viskas priklauso ir nuo to, kokią prekę pasirinksite. Foksas ekologiški makaronai tikrai nepablogins Jūsų savijautos, tačiau į gyvenimą atneš fantastišką skonį ir aromatą.
Pilnagrūdžių makaronų ypatumai
Kaip jau minėjome anksčiau, sveikoje gyvensenoje svarbiausia balansas. Visgi, jei vis tiek nerimaujate dėl makaronų įtraukimo į savo racioną, vertėtų pasirinkti pilnagrūdį variantą. Maistine verte, pastarasis yra kur kas pranašesnis už alternatyvas. Tokiuose makaronuose yra nemažai skaidulų, reikalingų kiekvieno žmogaus organizmui. Taipogi, juose galima rasti seleno ir fosforo. Šio tipo produktas tiks ir dietos besilaikantiems asmenims, kadangi dėl didelio kiekio skaidulų, toks maistas suteiks kur kas ilgesnį sotumo jausmą. Visgi, visiškai nuvertinti perdirbtų makaronų taip pat nevertėtų. Tam tikromis medžiagomis šie kartais yra praturtinami specialiai. Taigi, kai kurių iš jų sudėtyje galima rasti nemažai geležies ir vitaminų.
Makaronai be gliuteno
Šiais laikais, vis daugiau žmonių susiduria su gliuteno netoleravimu. Tai lemia daugybė skirtingų priežasčių, tačiau tokiems asmenims tikrai nėra lengva – neretai šie turi atsisakyti didelės dalies savo mėgstamų produktų. Kardinaliai pakeisti mitybą ir ieškoti alternatyvų ne visuomet paprasta. Visgi, dabartinė rinka jau siūlo nemažai išeičių. Makaronai be glitimo yra vienas iš variantų, kaip netoleruodami gliuteno galite ir toliau lepintis mėgstamais patiekalais. Dažniausiai šie gaminami iš kukurūzų miltų, kurių sudėtyje nėra aukščiau įvardintų medžiagų. Žinoma, gali būti, jog prie pasikeitusio skonio reikės priprasti – kita vertus, tai vis tiek išlieka puikia alternatyva ir toliau mėgautis dievinamais patiekalais. Taigi, jei makaronų į savo mitybą negalėjote įtraukti būtent dėl netoleravimo, dabartinių laikų produkcija išties palengvins Jūsų kasdienybę.
Sveikesnis makaronų ruošimas
Balansą nuolat pabrėžiame ne be reikalo. Laikydamiesi pernelyg kardinalių dietų, daugelis žmonių pasiduoda jau po pirmųjų savaičių arba itin kenčia psichologiškai. Jeigu dievinate makaronus, visai neprivalote šių išmesti iš savo kasdienio raciono. Visgi, norintiems stipriau prisilaikyti sveikos mitybos, egzistuoja gaminimo variacijų, pagelbėsiančių tai įgyvendinti. Pirmiausiai, atsisakykite itin riebių padažų, dėkite kur kas mažiau sūrio. Tokiu atveju, vis dar galėsite „sutilpti“ į norimą kalorijų kiekį, taip pat neapkrausite ir virškinimo sistemos. Jeigu valgote mėsą, puikiu variantu šalia makaronų galėtų būti vištiena, taipogi daržovės, o gal bendras šių produktų troškinys. Vietoje padažų, pasirinkite kokybišką aliejų, tam tikras žoleles, pasigaminkite naminį užpilą. Makaronai puikiai tiks šalia lašišos, taipogi, šie gali būti įvairių sriubų dalimi. Pastarąsias daugelis žmonių valgo gerokai per retai, visgi, jos mūsų organizmams taip pat suteikia išties nemažai naudos. Bet kokiu atveju, jeigu šiais būdais paruošti makaronai Jums nėra skanūs – nesikankinkite ir retkarčiais pasilepinkite tokiu patiekalu, kokį dievinate, net jeigu jo sudėtyje gausu riebalų ar kitų, organizmui ne itin naudingų medžiagų. Juk gyvename tik vieną kartą, tad, verta pasimėgauti, ar ne?