Smidrai – kuo gali būti mums naudingi?

2022-06-12, Parengta pagal VE.lt informaciją
Smidrus galite gaminti visaip - kepant, verdant, garinant.
Smidrus galite gaminti visaip - kepant, verdant, garinant.
Smidrai (arba kitaip Asparagus officinalis) yra lelijų šeimos augalas. Ši daržovė sutinkama įvairių spalvų (net baltos ar violetinės spalvos). Smidrai – vis populiarėjanti daržovė, naudojama patiekaluose visame pasaulyje.

Didelis antioksidantų, mineralų, vitaminų kiekis

Smidrai turi nedaug kalorijų, pasižymi dideliu antioksidantų, mineralų, vitaminų kiekiu.

Daug maistinių medžiagų, tačiau mažai kalorijų. Smidrai turi itin daug vitamino K, A, C, E, folatų, kalio, fosforo bei skaidulų. Puodelis smidrų turi tik 40 kalorijų.

Antioksidantai apsaugo mūsų ląsteles nuo oksidacinio streso. Oksidacinis stresas greitina senėjimo procesus, lemia lėtinį uždegimą, didina vėžio išsivystymo riziką. Smidrai turi daug antioksidantų (vitamino E, C, glutationo, flavonoidų, polifenolių).

Šios medžiagos mažina kraujo spaudimą, uždegimines reakcijas, turi priešvirusinių bei priešvėžinių savybių. Smidrai (kartu su subalansuota mityba) gali pagerinti sveikatą.

Gali pagerinti virškinamojo trakto veiklą

Maiste esančios skaidulos itin svarbios optimaliam virškinimui palaikyti.

Tyrimuose pastebėta, jog skaidulomis turtingi maisto produktai gali padėti sumažinti kraujo spaudimą, širdies ligų ir diabeto riziką. Smidruose daug netirpių skaidulų, kurios gerina žarnyno peristaltiką.

Naudingi nėščiosioms

Smidrai - puikus folio rūgšties šaltinis. Folio rūgštis yra itin svarbi nėščioms moterims, nes padeda formuoti raudonuosius kraujo kūnelius, gamina DNR, kuri yra itin svarbi sveikam vaisiaus vystymuisi.

Folio rūgštis itin svarbi pirmaisiais nėštumo mėnesiais.

Pakankamas folio rūgšties kiekis apsaugo nuo vaisiaus nervinio vamzdelio pažeidimų. Nervinio vamzdelio pažeidimai gali lemti daugelį sutrikimų, nuo mokymosi sunkumų iki fizinės negalios.

Mažina kraujo spaudimą

Aukštas kraujo spaudimo paliečia apie 1.3 milijardo žmonių visame pasaulyje. Aukštas kraujo spaudimas yra itin reikšmingas širdies ligų bei insulto rizikos faktorius.

Tyrimai rodo, jog didesnis kalio kiekis ir mažesnis druskos kiekis maiste gali reikšmingai sumažinti kraujo spaudimą.

Kalis mažina kraujo spaudimą keliais būdais - atpalaiduojant kraujagysles bei šalinant didesnį kiekį kalio su šlapimu.

Smidrai - puikus kalio šaltinis, turintis 12 proc. rekomenduojamos kalio paros dozės 1 puodelyje smidrų. Kiti tyrimai rodo, jog smidrai gali ir kitaip prisidėti prie kraujo spaudimo mažinimo.

Tyrimų metu pastebėta, jog smidruose yra aktyvi medžiaga, kuri plečia kraujagysles ir taip mažina kraujo spaudimą.

Gali padėti numesti svorio

Smidrai turi daug medžiagų, kurios gali padėti numesti svorio. Šios daržovės turi itin mažai kalorijų, daug vandens. Šios savybės itin svarbios norint atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Smidrus galite gaminti visaip - kepant, verdant, garinant. Jie naudojami gaminant salotas, omletus, makaronus ar kaip garnyras pagrindinių dienos valgių metu.

Parengta pagal VE.lt informaciją


Straipsnio komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pirmasis!