Žuvienės virimo čempionate: gardinta slaptais ingredientais

2022-09-07, „Šilokarčemos“ informacija
2022 metų žuvienės virimo čempione tapo komanda „Šilutės polderiai“, jai įteiktas didžiulis rūkytas šamas.
2022 metų žuvienės virimo čempione tapo komanda „Šilutės polderiai“, jai įteiktas didžiulis rūkytas šamas.
Pirmąjį rugsėjo šeštadienį Rusnės saloje vyko jau 14-asis Tarptautinis žuvienės virimo čempionatas. Šių metų naujiena, kad tai buvo ne vien tik žuvienės virimas. 18.45 val. Europos vyrų krepšinio čempionato rungtynes žaidė Lietuvos ir Prancūzijos nacionalinės rinktinės. Žuvienės virimo čempionatui pasibaigus šios rungtynės buvo transliuojamos didžiuliame ekrane. O prieš tai jame šventės dalyviams buvo rodomos renginio akimirkos.

Paukščių ir žuvų rojus kvepėjo žuviene

Dar prieš šį renginį čempionato sumanytojas, organizatorius ir vyriausiasis šefas Marijus Budraitis socialiniame tinkle viešai kreipėsi į visus dalyvius pasidžiaugdamas, kad šis čempionatas – jau 14-asis.

„Jei niekada nesate buvę verdamos žuvienės katilų alėjoje, Jūs daug ko nežinote apie šį etnografinį Mažosios Lietuvos regioną ir žuvienės virimo ypatumus. Šios šventės metu išverdama daugiau kaip 3 tonos pačios įvairiausios žuvienės, bet jos vis tiek visada pritrūksta. Šventę kiekvienas privalo pamatyti ir pasirinkti, kuo nori būti – ar virėju, ar žuvienės ragautoju. Atvykite parodyti save ir į kitus pasižiūrėti. Prizų liūtis garantuota, kaip ir geros, nesuvaidintos emocijos bendraujant visiems ant mylimos upės kranto, prie kaimynystėje esančio istorinio Peterso tilto žymos. Rusnės sala laukia Jūsų visų su jai būdingu svetingumu, vaišingumu, ji kviečia pažinti išskirtinį etnografinį Mažosios Lietuvos regioną ir Rusnės paveldą“, - rašė M. Budraitis.

Šios šventės ilgametė globėja – europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė. Šventės mecenatas – Šilutės rajono savivaldybė. Pagrindiniai rėmėjai – UAB „Šilutės polderiai“, UAB „Mano būstas Vakarai“. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Sumaniusiems suburti žuvienės virimo čempionato komandą ir patekti į katilų alėją kaip čempionato garbingi dalyviai, norintys įsilieti į didelę Lietuvos žuvienės virėjų šeimą, turėjo susipažinti su čempionato taisyklėmis ir atsiųsti užpildytą dalyvio anketą.  

M. Budraitis teigė, kad šiemet jį asmeniškai nudžiugino Šilutės medžiotojų ir žvejų draugija, vienijanti tūkstančius šio krašto specifinių pomėgių turinčių žmonių, kurie nutarė virti žuvienę, įsiliedami į bendrą šventinį šurmulį su savo ilgametėmis tradicijomis ir nuostatomis. Pirmą kartą žuvienės virimo čempionate šiemet dalyvavo net 10 naujų komandų.

Sveikinimo kalbos

„Džiaugiuosi ir sveikinu visas komandas, kurios atvyko į Rusnės salą parodyti, ką jos sugeba, kaip moka išvirti skanią žuvienę. Džiugu, jog komandų daugėja, kad jūs sukuriate šventinę nuotaiką. Noriu padėkoti visiems Seimo nariams, savivaldybių merams, vicemerams, savivaldybių administracijų direktoriams ir jų pavaduotojams, kurie atvyko su savo komandomis parodyti kulinarinį meną“, - šventės atidarymo metu kalbėjo Šilutės rajono savivaldybės meras V. Laurinaitis. Jis taip pat dėkojo užsienio šalių partneriams, kurie šitame čempionate dalyvauja jau ne pirmą kartą, - Gdanski Pruszcz ir Kolobžego savivaldybių (Lenkija), Saldus miesto ir rajono savivaldybių (Latvija), Albanijos miesto (Turkija) komandoms. Žuvienę virė ir ukrainiečių, gyvenančių Šilutės rajone, komanda.

Seimo narys, vienas pirmųjų žuvienės virimo čempionato globėjų Zigmantas Balčytis kalbėjo: „Kai matau jūrą žmonių, palapinių gausybę, gerą žmonių nuotaiką, turiu pasakyti, kad tas renginys, kuris buvo pradėtas prieš 14 metų M. Budraičio dėka, yra tikrai nuostabus. Šitas žuvienės virimo čempionatas yra vienas iš pagrindinių respublikinių renginių. Esmė yra mūsų bendravime, gebėjime vienas kitą matyti ir pabendrauti kartais prie nedidelio uzbonėlio tos žuvienės.“

Čempionato globėja europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė į žuvienės virėjus ir visus svečius kreipėsi su pakilia nuotaika: „Mano mielieji, iš visos širdies sveikinu su keturioliktuoju tarptautiniu žuvienės virimo čempionatu. Tiesiog fantastika matyti čia šitiek susirinkusių žmonių iš visos Lietuvos, ir ne tik iš Lietuvos. Mūsų žuvienės čempionatą jau seniai žino latviai, lenkai, į Rusnę atvyko net turkai. Linkiu gero bendravimo, puikios žuvienės ir žuvies sriubos, geros nuotaikos, meilės, pagarbos vienas kitam ir dar kartą – su švente!“

Susivienijusios komandos net trečią puodą virė

Kiekviena komanda stengėsi išvirti žuvienę, kuri būtų kuo įdomesnė ir skanesnė. Kiekvienas stengėsi ją išvirti išskirtinę, pagardindami net namine ar deginta karklo šaka.

Tauragės Dauglaukio bendruomenės komanda, dalyvaujanti čempionate nuo 2015 metų, pirmą kartą žuvienę gardino ryžiais. Komandos lyderė Vida Monstvilienė pabrėžė, kad verdant svarbiausia turėti pakilią nuotaiką ir būti draugiškais.

„Viskas labai paprasta, ugnį kūreni, o žuvienė pati verda“, - teigė V. Monstvilienė.

Draugiškumu pasižymėjo iš evangelikų liuteronų kunigų ir jų šeimų narių sudaryta komanda „Juoda avis“. Prieš trejetą metų jie buvo čempionai žuvies sriubos kategorijoje. Šiemet žuvies sriubą jie  tailandietiškomis gėrybėmis gardino.

Štai kaimo turizmo sodybos komanda „Nemuno kranto šamai“ negailėjo medaus. Komandos vadovas Domantas Kairys ir virėjas Albinas Bagočiūnas nesitikėjo, kad bus tiek norinčiųjų paragauti. 40-ies litrų puodas greitai ištuštėjo.

Kaimynystėje įsikūrusi komanda „Regionų partijos gurmanai“, kuriai vadovavo pats Lietuvos regionų partijos (LRP) pirmininkas Jonas Pinskus su virtuvės šefe, LRP Šilutės skyriaus pirmininke Lijana Jagintavičiene dėl čempionato dalyvių net ryklį sugavo. Todėl jų žuvienė ir buvo juo pagardinta.

„Jeigu ryklio paragausi – jo jėgų įgausi“, – priminė komandos nariai kiekvienam svečiui. Šios dvi komandos galų gale susivienijo ir dar trečią puodą žuvienės išvirė. Taip pasielgta dėl to, kad patys žmonės prašė tokios žuvienės, o jų nuvilti nenorėjo. Todėl netrukus dar vienas puodas ėmė kunkuliuoti. Abi komandos išdalijo net 120 litrų žuvienės.

Šių metų nugalėtojai

Komandų kulinariniai sugebėjimai buvo vertinami dviejose kategorijose – tradicinės žuvienės ir žuvies sriubos. Tradicinės žuvienės rungtyje nugalėtoja tapo Mosėdžio miestelio (Skuodo r.) komanda „Ant akmenų, tarp akmenų“. Jai įteiktas Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Virgilijaus Pozingio įsteigtas prizas. Antroji vieta skirta „Dzūkų jūrų piratams“ (Lazdijai), trečioji – komandai „Šilutės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyrai“.

Skaniausią žuvies sriubą, vertinimo komisijos sprendimu, išvirė komanda „Užvenčio kopūstienė“ (Kelmės r.). Jai atiteko unikalus Šilutės seniūno Raimondo Steponkaus prizas. Antroji vieta skirta „Kuršių marių piratams“ (Ventės k., Šilutės r.), trečioji – „Ašakai“ (Lazdijų r.).

2022 metų žuvienės virimo čempione tapo komanda „Šilutės polderiai“. Absoliutaus žuvienės virimo čempiono žiedas įteiktas šios komandos virėjui Arūnui Jagminui.


Straipsnio komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pirmasis!