Pienas: gerti ar negerti?
Daugelis žmonių kasdien geria pieną. Vieniems – tiesiog skanu, antriems – tai trūkstamų medžiagų šaltinis, tretiems – ritualas. Tačiau vis dažniau pasigirsta svarstymų esą pieną ir jo produktus nėra sveika vartoti. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktoriaus prof. dr. Rimanto Stuko teigimu, pieno reikšmė kasdieniniame žmogaus maisto racione yra vienareikšmiai itin svarbi.
Prof. R. Stukas apgailestauja, kad viešoje erdvėje Lietuvoje pasigirsta net nuomonių, abejojančių pieno ir pieno produktų nauda vaikams. Tačiau Pasaulio Sveikatos organizacijos (PSO) kūdikių ir vaikų mitybos ekspertai pritaria pieno svarbai vaikams. Remiantis jų rekomendacijomis, pirmuosius 6 gyvenimo mėnesius tik išimtinis kūdikio žindymas yra pats geriausias jo maitinimas.
„Kalbant apie naujagimius ir kūdikius, neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias maistas, o žindymas turi ypatingą biologinį bei emocinį poveikį motinos ir vaiko sveikatai. Tinkama ir sveika mityba yra vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių sėkmingą naujagimio adaptaciją bei gerą kūdikio augimą, raidą ir sveikatos būklę. Motinos piene yra visų reikiamų maisto medžiagų, augimo veiksnių ir imuninę sistemą formuojančių medžiagų“, – tikino prof. R. Stukas.
Žmogui išaugus, maisto racione naudojamas gyvulių (karvės, ožkos ir kt.) pienas. Vieni mano, kad toks pienas ir yra skirtas gyvuliams vartoti, o jo kalcis ir baltymai neįsisavina, jis sukelia širdies ligas, alergijas, diabetą, nutukimą, didina kvėpavimo takų gleivingumą, turi hormonų, antibiotikų, GMO. Profesorius apgailestauja, kad žmonės linkę tikėti ne mokslo įrodymais apie pieno ir jo produktų svarbą žmogui, o mitais pagrįstomis nuomonėmis, platinamomis internete.
„Pienas ir pieno produktai yra gyvulinės kilmės baltymų šaltinis. Pieno baltymai labai naudingi, jie geriau virškinami už mėsos ir žuvies baltymus. Baltymai ypač naudingi naujų ląstelių statyboje – jauname amžiuje, pasenusių atsinaujinimui – vyresniems žmonėms, – teigia VU Visuomenės sveikatos instituto direktorius, – Pienas yra pagrindinis kalcio šaltinis. Kituose produktuose jo yra žymiai mažiau. Be to, raugintuose pieno produktuose yra sveikatai naudingų probiotikų, dar vadinamų gerųjų bakterijų“.
Tačiau pasaulyje tobulos sudėties produktų nėra. Pienas – ne išimtis. Vienintelis jo trūkumas, kad jame yra riebalų, ypač didelio riebumo pieno produktuose. Todėl specialistai pataria pieną ir jo produktus vartoti kasdien ar rečiau, bet saikingai, o pasirinkimo prioritetą skirti tik liesiems produktams.
„Pieno riebalai yra svarbus energijos šaltinis. Riebūs pieno produktai, deja, gali prisidėti prie širdies ligų, alergijų, cukrinio diabeto ir nutukimo vystymosi. Bet liesų – ypač raugintų – pieno produktų nauda, kaip kalcio, baltymų ir probiotikų šaltinio, gerokai nusveria jo neigiamas savybes“, – tęsė prof. R. Stukas.
Lietuvos rinkoje sveikatai palankesnių liesų pieno produktų yra mažai. Todėl yra patariama atidžiai rinktis perkamus produktus ir skaityti jų sudėtis.