Duoną išsikepkite patys: 3 paprasti receptai
Ar kada bandėte namuose kepti duoną? Pasirodo, tai yra gerokai paprasčiau nei manote. Naminė duona yra dar skanesnė nei pirkta parduotuvėje, be to, namuose kepti duoną neretai yra kur kas pigiau. Jei norite visada turėti šviežios ir kvapnios duonos, išbandykite šiuos receptus.
Duona su svogūnais ir saulėje džiovintais pomidorais
Jums reikės:
- 2 stiklinių kvietinių miltų
- 1 vidutinio dydžio svogūno
- 6 saulėje džiovintų pomidorų
- Saujos saulėgrąžų
- 7 g sausų mielių
- 1 arb. š. druskos
- 2 arb. š. cukraus
- Šlakelio aliejaus
Kaip gaminti?
Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus ir suberkite smulkintą svogūną. Kepkite, kol suminkštės.
Į dubenį suberkite miltus, mieles, cukrų ir druską. Išmaišykite.
Įpilkite šilto (bet ne karšto) vandens ir maišykite, kol gausite vienalytę masę.
Suberkite saulėgrąžas, susmulkintus saulėje džiovintus pomidorus ir pakepintus svogūnus. Išmaišykite.
Tešlą uždenkite rankšluosčiu ir 2 valandas palikite kilti.
Sudėkite tešlą į kepimo formą ir pašaukite į orkaitę. Orkaitės apačioje įstatykite skardą su šiek tiek karšto vandens.
Kepkite 220 laipsnių temperatūroje maždaug 25 minutes. Išimkite skardą su vandeniu ir kepkite dar 20 minučių.
Balta kvietinė duona
Šis paprastas duonos receptas leis kasdien mėgautis šviežia kvapnia duona. Iškepti duoną bus tikrai nesudėtinga, todėl receptas pasiteisins ir tada, jei dar niekada nebandėte kepti duonos.
Jums reikės:
- 2 stiklinių miltų
- 1 stiklinės vandens
- 7 g sausų mielių
- 1 arb. š. druskos
- Sėklų (tinka saulėgrąžos, moliūgų, ar sezamų sėklos)
Kaip gaminti?
Labai svarbu laikytis tikslių proporcijų, todėl miltų ir vandens kiekį vertėtų matuoti ta pačia stikline. Į dubenį suberkite miltus ir sumaišykite su druska bei sausomis mielėmis. Palaipsniui pilkite vandenį ir maišykite tešlą. Galiausiai įmaišykite pasirinktas sėklas.
Paruoštą tešlą uždenkite rankšluosčiu ir palikite kilti maždaug 2 valandas.
Sudėkite tešlą į kepimo formą ir pašaukite į šaltą orkaitę. Nustatykite 180 laipsnių temperatūrą ir kepkite maždaug 50 minučių. Mediniu iešmeliu patikrinkite, ar duona iškepusi. Jei reikia, kepkite dar 5-10 minučių.
Cukinijų duona su saulėje džiovintais pomidorais
Jums reikės:
- 1 vidutinio dydžio cukinijos
- 1,5 stiklinės miltų
- 1 arb. š. kepimo miltelių
- 1 kiaušinio
- 5 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 100 g fermentinio sūrio
- 8 saulėje džiovintų pomidorų
- Žiupsnelio druskos
- Žiupsnelio cukraus
- Žiupsnelio muskato
Kaip gaminti?
Sutarkuokite cukiniją ir nusunkite išsiskyrusias sultis.
Miltus sumaišykite su druska, cukrumi, muskatu ir kepimo milteliais. Įpilkite aliejaus, įmuškite kiaušinį ir viską gerai išmaišykite.
Įmaišykite cukinijos tarkius.
Sutarkuokite fermentinį sūrį ir susmulkinkite saulėje džiovintus pomidorus. Įmaišykite į tešlą.
Kepimo formą ištepkite sviestu ir supilkite paruoštą tešlą. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 40-50 minučių. Mediniu iešmeliu patikrinkite, ar duona iškepusi.
Skanaus!