Mociškių palivarko medaus desertai pelnė aukščiausią įvertinimą
Pagėgių savivaldybės Mociškių kaime, vaizdingame Jūros upės vingyje, įsikūręs Mociškių palivarkas dar kartą sulaukė pripažinimo. Ūkio šeimininkai Sigitas ir Rasa Stoniai, puoselėjantys Mažosios Lietuvos tradicijas, šiais metais tapo Žemės ūkio ministerijos konkurso „Kokybe paženklintas maistas 2024“ laureatais. Jų gaminys – „Medaus desertų rinkinys“ – įvertintas kaip vienas kokybiškiausių maisto produktų Lietuvoje.
Konkursui šiemet buvo pateikti net 34 produktai, kuriuos vertino maisto technologų, visuomenės sveikatos bei mitybos specialistų komisija. Vertinimo kriterijai įtraukė produktų sudėtį, maistinę vertę, tvarios gamybos metodus, pakuočių tinkamumą perdirbti bei poveikį klimatui. Tarp nugalėtojų pateko ne tik Stonių ūkis, bet ir kiti gamintojai, tokie kaip Genovaitė Sakalauskienė su „Ekologiška smidrų užtepėle“ ir Mantas Svidras su „Avietiniu pagardu su baziliku“.
Tradicijas puoselėjantis ūkis
Sigitas Stonys pasakoja, kad dalyvauti konkurse nusprendė su „Medaus desertų rinkiniu“, kurį komisija pripažino ūkio pasididžiavimu. Nors ekonominė nauda iš sertifikatų Lietuvoje dar nėra didelė, Stoniai džiaugiasi, jog šis įvertinimas pabrėžia aukštą kokybę ir patikimumą. „Lietuvoje dar nepakankamai vertinami sertifikuoti, kokybės ženklais pažymėti produktai, tačiau jie yra kruopščų patikrų ir kontrolės rezultatas. Tai ypač aktualu bičių produktams“, – sako ūkio šeimininkas.
Mociškių palivarkas yra ne tik vieta, kur gaminami aukščiausios kokybės produktai, bet ir gyva edukacinė erdvė, supažindinanti lankytojus su Mažosios Lietuvos kulinariniu paveldu. Sigitas ir Rasa Stoniai organizuoja edukacijas, kurių metu galima paragauti ne tik ūkyje gaminamų produktų, tokių kaip šermukšnių konfitiūros ar tradicinės kafijos, bet ir susipažinti su senoviniais patiekalais bei receptų istorija.
Bitininkystė kaip gyvenimo būdas
Rasa ir Sigitas bitininkauti pradėjo dar prieš 11 metų, kai bičiulis pasiūlė jiems pabandyti laikyti avilį. Šiandien jie turi 100 bičių šeimų, kurios ūkyje įsikūrusios net trijose vietose: Mociškiuose, Rambyno regioninio parko teritorijoje ir buvusiame Raudondvario kaime. Sigitas pasakoja, kad didelį dėmesį skiria natūralumui, todėl bitės nelaikomos prie medingų augalų laukų, tokių kaip rapsai ar grikiai, ir išsaugo gamtos suteiktą autentiškumą.
„Nors išsukame palyginti nedaug medaus – apie 3,5 tonos per metus, mums svarbiausia yra kokybė, o ne kiekis. Mūsų bitutės ilsisi ir gyvena gamtos prieglobstyje, o šaltuoju metu laiku jų avilius prižiūrime beveik kasdien“, – pasakoja Sigitas, pridurdamas, kad bendravimas su bitėmis jam yra natūrali gyvenimo dalis.
Ateities planai
Mociškių palivarko ūkininkai nesustoja ties pasiektais rezultatais. Jie ne tik kuria naujus produktus, bet ir planuoja išleisti Mažosios Lietuvos patiekalų receptų knygą, kuri galbūt pasirodys jau 2025-aisiais. „Mūsų tikslas yra išsaugoti ir perduoti ateities kartoms ne tik kulinarinį, bet ir kultūrinį paveldą. Tai mūsų gyvenimo būdas ir misija“, – teigia Sigitas ir Rasa, kviesdami visus apsilankyti Mociškiuose bei patirti unikalią Mažosios Lietuvos dvasią.