12 mažų gudrybių virtuvėje, kurios taupo pinigus ir laiką
Greičiausiai daugelis pritars – visi keliai veda į virtuvę. Čia gaminami gardžiausi patiekalai šeimos šventėms, čia netyla pokalbiai prie kvapnaus naminio pyrago, čia mėgsta pasilepinti visi šeimos nariai.
Maisto gaminimas yra išties puikus užsiėmimas, tačiau augančios sąskaitos už elektros energiją ir dujas džiugina nedaugelį. Šiandiena kviečiame susipažinti su 12 gudrybių, kurios padės taupyti savo laiką, pinigus ir gamtą.
1. Maistą virkite uždengtame puode. Taip sutaupysite apie 40 proc. energijos. Kasdien verdant maistą uždengtame puode, per mėnesį galima sutaupyti 8,4 Lt, o per metus – 100,8 Lt.
2. Vienu metu gaminkite didesnį kiekį maisto. Taip taupysite ir savo laiką, ir sunaudojamą energiją (dujos, elektra). Paruoštus pusgaminius užšaldykite šaldymo kameroje.
3. Vandenį sriubai užvirinkite elektriniame virdulyje, ne puode. Tai sumažins energijos sąnaudas ir gerokai pagreitina maisto gaminimą.
4. Avižas, grikius, kitas kruopas prieš verdant brinkykite šaltame vandenyje, o tik po to virkite.
5. Virkite, kaip galima, mažesniame vandens kiekyje. Didesniam vandens kiekiui užvirti reikia daugiau energijos, be to, dideliame vandens kiekyje vitaminų lieka mažiau.
6. Viryklę išjunkite penkiomis minutėmis anksčiau. Verdant sriubas, košes ar makaronus, kaitlentę išjunkite anksčiau, o likusį laiką skirkite brinkimui. Brinkindami košes/sriubas sutaupysite apie 5 Lt/mėn. Orkaitę taip pat išjunkite 5–10 min. iki maisto ruošimo pabaigos, nes ji dar ilgai išliks karšta. Taip per mėnesį galima sutaupyti iki 6 Lt, o per metus – 60 Lt
7. Maistą pjaustykite mažesniais kubeliais – taip sumažinsite maisto gaminimo laiką.
8. Iš anksto įkaitinkite orkaitę, tik jei to reikalauja receptas. Kepant maistą orkaitėje, nustatykite reikiamą, bet ne aukštesnę temperatūrą.
9. Įkaitusią orkaitę atidarykite tik tuomet, kai tai yra būtina. Dažnai atidarant prarandama 20 proc. šilumos, o tai nulems kepimo laiką ir didesnes energijos sąnaudas.
10. Šaldiklį atitirpinkite reguliariai. Kuo daugiau ledo, tuo didesnės energijos sąnaudos. Susidarius 3 mm storio šerkšnui, elektros energijos suvartojimas padidėja iki 30 proc. Tvarkingas šaldytuvas sutaupys 0,17 Lt/dieną (5 Lt/mėn). Nustatykite minimalią šaldymo temperatūrą, jos visiškai užtenka maistą išlaikyti šviežią ir skanų.
11. Nevarstykite šaldytuvo be reikalo. Į šaldytuvą dėkite tik šaltus produktus. Atšildykite sušalusius produktus šaldytuve, o ne mikrobangų krosnelėje. Šaldytuvo nestatykite šalia šildomųjų prietaisų, tokių, kaip orkaitė ar radiatorius.
12. Indaplovėje indus plaukite žemesnėje temperatūroje, nes apie 80 proc. energijos suvartojama vien vandeniui pašildyti. Kasdien plaudami indus ne 65 °C, o 30 °C temperatūroje per parą sutaupysite 0,32 Lt, o per metus – iki 100 Lt.
SVARBU: įprotis nenaudojamus elektros prietaisus išjungti iš tinklo padės sutaupyti dar daugiau.