Ar taps pamario žuvienė geriausiu gastronominiu patiekalu Lietuvoje

2015-10-05, „Šilokarčemos“ informacija
Valstybinio turizmo departamento nuotrauka
Valstybinio turizmo departamento nuotrauka
Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos pranešė, kad lapkričio viduryje bus paskelbtas geriausias Lietuvos gastronominis projektas, apie kurį sužinos ir kitos Europos šalys. Paaiškės, ar tai bus pagal senąsias tradicijas verdamas alus, šakočiai ar pamario žuvienė? Praėję atrankinį etapą šiuo metu dėl geriausiojo titulo rungiasi dešimt gastronominių projektų iš skirtingų Lietuvos regionų.

Pasak Valstybinio turizmo departamento direktorės Jurgitos Kazlauskienės, gastronominis turizmas sparčiai populiarėja Lietuvoje. Paraiškas konkursui pateikė vietovės, sėkmingai organizuojančios gastronominius festivalius ir kulinarinio paveldo pristatymus, edukacines programas, maisto bei derliaus šventes. Lietuva išties gali didžiuotis savo kulinariniu paveldu, kuris maloniai stebina ir vietinius, ir užsienio turistus, o šis projektas – puiki proga plačiau pristatyti ilgametes savo krašto kulinarines tradicijas ir populiarinti naujus kulinarinius projektus.

Šiame konkurse dalyvaus skirtingas gastronomines tradicijas puoselėjantys projektai iš visų mūsų šalies regionų. Ekspertų komisija atrinko dešimt stipriausių gastronominių projektų konkurso finalininkų.

Konkurse aktyviai dalyvavo gastronominių projektų vykdytojai, siūlantys paragauti lietuviškos žuvies patiekalų. Į finalą pateko net trys tokio pobūdžio projektai iš pamario krašto ir Rytų Aukštaitijos. Kuršių mariomis, Nemuno delta, Minija ir Karaliaus Vilhelmo kanalu organizuojamo kulinarinio kruizo „Žuvies kelias“ metu galima susipažinti su pamario krašto, Mažosios Lietuvos gastronominėmis tradicijomis, paragauti iš trijų rūšių žuvies verdamos žuvienės. Pamaryje verdamos žuvienės kviečia paragauti ir konkurse dalyvaujantys šilutiškiai – čia sriubos virimas prilyginamas ritualui, atliekamam laikantis senų tradicijų, organizuojamos kelionės laivu po Nemuno deltą.

Vertinimo komisija iš dešimties projektų išrinks vieną patį geriausią šalies gastronominį projektą, kuris bus paskelbtas specialiame apdovanojimų renginyje, o vėliau pristatytas Briuselyje kartu su geriausiais gastronomijos projektais iš visų Europos Sąjungos šalių.


Straipsnio komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pirmasis!