„Didžiausia nesąmonė, jog lašinukai ir rūkyta mėsa sukelia vėžį“

2015-11-05, Lijana JAGINTAVIČIENĖ
Pasak J. Karčiauskienės, dabar viskas sukelia vėžį.
Pasak J. Karčiauskienės, dabar viskas sukelia vėžį.
Perdirbta mėsa laikomi gaminiai, kurių galiojimo laikas pratęsiamas naudojant papildomas priemones,    t. y. sūdymą, rūkymą ar konservantus. Pasak tyrėjų, būtent šie priedai padidina galimybę susirgti vėžiu.

Pasaulio sveikatos organizacija jau skelbia, kad perdirbtos mėsos gaminiai, tokie kaip rūkyta kiauliena, dešrelės ar kumpis, gali sukelti vėžį. Praėjusią savaitę šia informacija pasidalinta beveik per visas televizijos žinių laidas. O kaip į šią informaciją reaguoja šilutiškiai? Nuskubėjome į Šilutės halę, kur tikrai didelis mėsos gaminių pasirinkimas. Tiek prekybininkų, tiek pirkėjų nuomonės įvairios...

Nori kaimiškos rūkytos produkcijos

Nors buvo savaitgalis ir Vėlinių išvakarės, neradome Šilutės halėje žmonių jūros, kaip tikėjomės. Mėsos gaminiais prekiaujanti moteris, kuri nepanoro prisistatyti, teigė, kad šiemet prieš Vėlines perkama žymiai mažiau, nei praėjusiais metais. Spėja, kad tai įvesto euro įtaka. Šilutiškė sakė, kad kraštiečiai labiausiai mėgsta kaimišką rūkytą produkciją ir iki šiol iš atėjusiųjų niekas net neužsiminė, kad girdėjo, jog rūkytą mėsą itin dažnai skanaujantys gali susirgti ir vėžiu. Pati prekybininkė labiausiai mėgstanti rūkytą karbonadą ir jo tikrai nesiruošianti atsisakyti.

Savo giminaičio pagaminta įvairia mėsos produkcija prekiaujanti Jūratė Būdvytienė sakė, kad didžiausia nesąmonė, kad lašinukai, rūkyta mėsa sukelia vėžį. Jos mama mirė 88 metų. Pasak moters, jos gimdytoja neįsivaizdavo gyvenimo be rūkytų dešrelių. „Jei jų nenuveždavau, net pykdavo. Ji visada valgydavo rūkytas mėsytes, visada norėdavo kaimiškos, skanios dešros ar taip kokio kito rūkyto gaminio. Pati visada tokią mėsą valgau. Visa mano šeima ją valgo. Mėgstame ant laužo keptas dešreles “, - dėstė prekybininkė. Ji sakė, kad dabar klientai pageidauja kuo natūralesnių gaminių. Jaunesni perka, ką sugalvoja, vyresni – studijuoja gaminių sudėtis ir renkasi, ką valgyti, o ko ne. Visų kartų atstovai mėgsta paragauti prieš įsigydami prekę. Daugelis perka tiek, kiek suvalgo, kad nereiktų maisto išmesti. Vykstantys į užsienį dažnai perka dideliais kiekiais. Dažnai ir giminės, nupirkę rūkytų gaminių, siunčia artimiesiems, esantiems toli nuo gimtųjų namų.

Daug metų mėsa prekiaujanti J. Būdvytienė sakė, kad prekyba nesiskundžia, mat ji turi nemažą būrį nuolatinių klientų.

Labiausiai nesveika gyventi

Mėsa prekiauja ir Jūratė Karčiauskienė.  Pasak jos, dabar viskas sukelia vėžį. „Ką valgyti žmogui? Kas sveika? Žalia mėsa, daržovės? Juk jos taip pat nesveika. Net vanduo vėžį sukelia. Žmogui visko po truputį reikia. Pati  nevartoju pieno ir jo gaminių. Bet mėsos neatsisakyčiau niekada“, - dėstė pašnekovė.

Ji mano, kad informacija apie tai, kad rūkyta mėsa, jos gaminiai sukelia vėžį, daliai žmonių veikia - ir dėl to jos atsisako. Tačiau tie, kas yra protingi, mąstantys, pasak šilutiškės,  valgys ją ir toliau.

Paklausėme ir halėje vaikščiojusių pirkėjų nuomonių. „Pasak poeto Algimanto Baltakio eilėraščio, labiausiai nesveika – gyventi. Nes dabar viskas, ką valgome, yra nesveika. Jokia informacija manęs neveikia, ir valgau tik tai, ką noriu“, - tvirtino viena moteris.

Rimantas Jaruškevičius sakė, jog jei nebūtų mėsos – nenumirtų. „Jei mėsa užaugo maitinama maistu, kuris chemizuotas, tai ta mėsa ir yra tokia. Jei užaugo maitinama natūraliu maistu, mėsa yra gera, sveika. Manau, vėžį labiau už rūkytus gaminius sukelia stresas, didelis vaistų vartojimas. Nuo jų 100 kartų greičiau susergama vėžiu“, - dalijosi mintimis verslininkas.

Mėsos žmogui reikia

Buvusi medikė Onutė Kuskienė visuomet galvoja apie tai, kas ir kur dedama, ką valgyti. Ji stengiasi virti mėsą, valgyti tik savo augintas daržoves. Rūkytų gaminių jos šeima vartoja nedaug. Į halę ateina nusipirkti file, rūkyto skilandžio, kurio mėsa stambiai kapota.

Daugybę metų operacinėje medicinos  seserimi dirbusi šilutiškė sakė, kad mėsos žmogui reikia, o ypač sunkiai dirbantiems.

„Valgau mėsą ir man skanu. Valgiau rūkytą mėsą ir valgysiu. Gyvenau taip ir gyvensiu, kol numirsiu. Gyvensiu, kiek lemta“, - kalbėjo Onutė Andriukaitienė.

Paklausus, ar žino, kad neva rūkyti gaminiai sukelia vėžį, ji pradėjo juoktis ir teigė, kad jos teta visiškai nevalgė mėsos, tačiau mirė labai jauna.


Foto galerija

O. Kuskienė teigė, kad mėsos žmogui reikia, o ypač sunkiai dirbantiems.J. Būdvytienė sakė, kad didžiausia nesąmonė, jog lašinukai ir rūkyta mėsa sukelia vėžį.R. Jaruškevičiaus manymu, vėžį labiau už rūkytus gaminius sukelia stresas, didelis vaistų vartojimas.Pasak J. Karčiauskienės, dabar viskas sukelia vėžį.

Straipsnio komentarai

Monika2022-05-22
tikrai nekenkia, kai yra rūkyta natūraliai, o ne pripurkšta visokių nesąmonių. imam lašinukus tik natūraliai rūkytus, o šiaip aplamai labai mėgstam vytintą produkciją.. vytintos dešrelės visokios ir t.t. niam Komentaras patinka Komentaras nepatinka
iformacija2015-11-07
/ www.efsa.europa.eu / - paskaitykit ir suprasit kenkia ar ne rukyta mesa ar zuvis. Ten rimtesne informacija negu cia kazkokie bobu ar Jaruskeviciaus pezalai Komentaras patinka Komentaras nepatinka
norma2015-11-06
Su saiku, gerbiamieji, su saiku Komentaras patinka Komentaras nepatinka
Citizen 2.02015-11-05
Sveika gyvensena - tiesiog lėtesnis būdas numirti. Komentaras patinka Komentaras nepatinka
kas norės tas ir valgys o ne brukt per prievarta tokius vėjus ir mela 2015-11-05
nuo senu senovės musu senoliai valgė mėsa ir nei vienas nesirgo nuo jos vėžiu tik kaip istojom i briuseline europa taip ir atsirado mėsa nuodai juolab dirbančiam ir sunku darba butinai reikia valgyt mėsa Komentaras patinka Komentaras nepatinka
Apklausa
Už ką balsuotumėte?