Iki pavasario - liko mažiau nei mėnuo. Ar dar turime laiko paruošti „figūrą“?
Likus mažiau nei mėnesiui iki pirmosios pavasario dienos, daugelis suskumba rūpintis savo išvaizda. Parkuose ir stadionuose pastebime vis daugiau sportuojančių žmonių, norinčių pagražinti kūno formas. Tačiau, norint pasiekti gerų rezultatų, vien sporto nepakanka – būtina subalansuotai ir sveikai maitintis. Sportas ir tinkama mityba yra vienintelis kelias į tobulas formas, sako daugkartinis kultūrizmo varžybų prizininkas, sporto ir sveikatingumo treneris Aidas Grybauskas ir pataria, kokius produktus derėtų įtraukti į kasdienį racioną, norint pasiekti geriausių rezultatų.
Kiekvienais metais, artėjant vasaros sezonui, didelė dalis žmonių ypatingai susirūpina savo kūno formomis. Patarimų kaip maitintis ir sportuoti yra daugybė, tačiau nemaža dalis jų – drastiški, todėl ne tik nepadeda numesti svorio, bet gali ir pakenkti. Kaip teigia A. Grybauskas, norint matyti teigiamus pokyčius, negalima imtis kardinalių priemonių: visų pirma derėtų sureguliuoti mitybą.
„Siekdami numesti svorio žmonės gana dažnai ima badauti arba atsisako daugybės organizmui reikalingų maisto medžiagų. Per dieną žmogus privalo valgyti bent jau 5 kartus, kas 3-4 val. Žinoma, negalima apkrauti organizmo didelėmis porcijomis, todėl reikėtų vadovautis taisykle – geriau dažniau, bet po mažiau“, – perspėjo treneris.
Pusryčiai – svarbiausias dienos maistas
Anot A. Grybausko, pusryčiai – svarbiausias dienos valgis, nes suteikia energijos visai dienai.
„Pusryčius valgyti privaloma, jie turėtų būti sotūs ir sudaryti apie 40 proc. dienos kalorijų normos. Pusryčiams galima valgyti avižinę košę, vaisius ar riešutus. Riešutuose ir džiovintuose vaisiuose yra baltymų bei gerųjų riebalų, kurių organizmui reikia. Tačiau juos derėtų vartoti saikingai, po vieną saujelę per dieną. Tam, kad nepadaugintumėte, patogu rinktis „1 go“ riešutų ir džiovintų vaisių mišinius, kuriuose subalansuotas reikiamas maistinių medžiagų kiekis. Priešpiečiams patartina rinktis lengvą maistą, tarkim, ryžių trapučius ar vaisius. Pietums reikėtų valgyti mėsą arba žuvį su ryžių, grikių ar salotų garnyru“, – sakė kultūristas.
Popiet sekantis užkandis turėtų būti lengvas – vaisius ar saujelė riešutų ir džiovintų vaisų. Pavakariams vertėtų rinktis žuvį, tuną arba liesą mėsą, pavyzdžiui, vištieną ar kalakutieną. Taip pat svarbu nepamiršti vartoti pakankamai skysčių.
Valgyti po 18 val. ne tik galima, bet ir būtina
„Vienas iš populiariausių mitų apie svorio metimą – negalima valgyti po 18 valandos. Valgyti vakarienę ne tik galima, bet tiesiog būtina. Žinoma, reikėtų vengti riebaus, nesveiko maisto ar saldumynų. Tačiau liesa varškė, žuvis ar nedidelė porcija mėsos yra naudinga organizmui. Nepamirškite, jeigu pietums valgėte mėsą, vakarienei geriau rinktis žuvį: tuomet dienos racionas bus įvairesnis“, – teigė A. Grybauskas.
Pradėjus sportuoti svarbu nepersitempti
Sportas, kaip ir tinkama mityba, padeda ne tik numesti svorio, bet ir sutvirti kūną. Tačiau bene didžiausia klaida, kurią daro nemaža dalis pradedančių sportuoti – per didelis krūvis pirmųjų treniruočių metu. Ilgai nesportavusiam žmogui didelė fizinė apkrova gali sukelti nuovargį ir raumenų skausmus, todėl po pirmų intensyvių treniruočių gali dingti motyvacija. A. Grybauskas pataria organizmą prie fizinio krūvio pratinti po truputį.
„Pratinti organzimą prie didesnio nei įprastai krūvio galima ne tik sporto salėje. Iš pradžių, ne daugiau kaip tris kartus per savaitę, galima pabėgioti ar pažaisti judrius žaidimus, tokius kaip krepšinis ar tinklinis. Tiems, kurie yra įpratę prie fizinio krūvio, galima sportuoti ir 5 kartus per savaitę. Tuomet treniruotes reikėtų pradėti nuo pratimų su svareliais ar svarmenimis, o užbaigti kardio pratimais“, – patarė A. Grybauskas.
Tiek sportuojant, tiek maitinantis labai svarbu jausti savo organizmą ir jo nealinti. Todėl griežtoms bado dietoms reikėtų sakyti tvirtą „ne“ ir rinktis subalansuotą mitybą ir sportą. Sportininkas neabejoja – sveika gyvensena ne tik padeda atsikratyti paplidomų kilogramų, bet ir pageriną savijautą.