Kodėl reikėtų šaldyti citriną?
Įprastai nusipirkę citriną sunaudojame tiks jos minkštimą, o žievelė išmetame į šiukšlių dėžę. Tačiau yra kitas būdas vartoti citriną ir gauti iš jos dar daugiau vitaminų. Tam jums reikės pirmiausia citriną užšaldyti.
Nemažai naudingų citrinos medžiagų randama būtent jos žievėje, nors ji neretai būna išmetama. Teigiama, kad vartojant visą citriną (su žieve) vitaminų gaunama bent 5 kartus daugiau. Citrinoje yra gausu vitamino C, B6, A ir E. Taip pat folio rūgšties, kalcio, kalio, magnio, baltymų bei fosforo.
Citrina yra puikus antioksidantas. Tikima, kad ji gali padėti apsisaugoti nuo diabeto, sumažinti aukštą kraujo spaudimą, išspręsti virškinimo problemas ar padėti esant vidurių užkietėjimui.
Jeigu norite gauti visus citrinoje esančius vitaminus ir mineralines medžiagas, patariama valgyti citrina su žieve. Galbūt toks pasiūlymas daugelį atgraso, nes žievė yra kiek kartoka. Išeiti – citriną užšaldyti.
Pirmiausia nuplaukite ir tuomet gerai nusausinkite citriną. Įdėkite į maišelį ir padėkite į šaldytuvą. Palaukite kol ji sušals. Sušaldyti ją patariama todėl, kad tuomet bus paprasta ją visą sutarkuoti, o ne tik išspausti sultis.
Išsitraukę citriną sutarkuokite ją sūrio tarka. Sutarkavę įdėkite į plastikinį indelį ir laikykite šaldytuve. Naudokite citrinos drožles kai tik prireiks. Sutarkuotoje citrinoje taip stipriai nesijaus kartokas jos žievės skonis.