Žaliavalgystė – kelias į sveikatą ar į ligą?
Žaliavalgystė – mitybos būdas, kai žalias, termiškai neapdorotas ir dažniausiai organiškas maistas sudaro didžiąją raciono dalį. Žaliavalgiai dažniausiai nevartoja nei mėsos, nei žuvies, nei pieno produktų ar kiaušinių. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Laba diena, Lietuva“ buvo ieškoma atsakymo į klausimą, ar staigus perėjimas nuo įprastos mitybos prie žaliavalgystės gali atnešti greitų teigiamų pokyčių.
„Jei žmogus maitinasi nesveikai, gyvena sėslų gyvenimą ir patiria stresą, tada, jei mes jam iš karto pasiūlysim kažką visiškai priešingo ir paliksime jį vieną kapstytis, mes nepasieksime norimo rezultato“, – sako LSMU dėstytojas.
Tiesa, D. Kubiliaus teigimu, radikalus valgymo įpročių pakeitimas – perėjimas nuo mėsos valgymo prie žaliavalgystės – gali veikti tarsi vaistas.
„Kelių dienų bėgyje žmogaus sveikata iš esmės pagerėtų – sumažėtų antro tipo diabeto, pradėtų veikti kraujagyslės, atsistatytų kraujagyslių vidinis sluoksnis, sumažėtų kraujospūdis – savaitės bėgyje žmonės, kurie turi padidintą kraujospūdį, galėtų atsisakyti dalies vaistų kraujospūdžiui mažinti“, – mano LSMU dėstytojas.