Kokio tipo valgytojas esate?
Maistas, kaip ir drabužis, – kas tinka vienam, nebūtinai tinka ir kitam, sako gydytojas Alvydas Unikauskas. Tad gali būti, kad dvi moterys valgys ir mankštinsis vienodai, bet viena lieknės, o kita – ne. To priežastis – žmonės priklauso skirtingiems valgytojų tipams. „Vadinasi, mūsų medžiagų apykaita skiriasi taip pat, kaip ir valgymo įpročiai. Todėl būtina žinoti, kuriam valgytojo tipui priklausome“, – tvirtina A. Unikauskas.
Pasak A. Unikausko, yra trys valgytojų tipai. Pirmasis – užkandžiautojas. „Tai žmogus, valgantis maistą mažomis porcijomis. Cukrus jo kraujyje nuolat šokinėja, organizmas visą laiką patiria isteriją, insulinas nieko nebedegina ir viską verčia riebalais“, – aiškina gydytojas.
Antrasis tipas, pasak A. Unikausko, – naktinis valgytojas: „Jis dienos metu tik truputį kažko užkanda, o atsigriebia grįžęs namo vėlyvą vakarą ar net naktį. Įprastai jo valgymas būna itin sotus ir gausus.“
Trečiasis tipas – maisto maniakas. „Jis planuoja ir mėgaujasi visais dienos valgymais. Būtinai valgys pietus ar vakarienę, net jei nėra alkanas, ir būtinai pabaigs viską, kas lėkštėje“, – teigia gydytojas.
A. Unikauskas kiekvienam valgytojo tipui siūlo mitybos planą, kuris padės optimizuoti medžiagų apykaitą.
Užkandžiautojai, pasak A. Unikausko, turi prisiversti valgyti normaliomis porcijomis pusryčius, pietus ir vakarienę, ir kiekvieną valgymą turėtų sudaryti po 400–500 kilokalorijų. „Tarpai tarp valgymų – 4–5 valandos. Maistas turi būti sotus, kad nesinorėtų užkandžiauti. Įtraukite bent keliasdešimt gramų ląstelienos į kiekvieną valgymą“, – pataria A. Unikauskas.
O štai ką gydytojas siūlo naktiniams valgytojams: „Turite pasistengti visas dienos kalorijas išskirstyti tolygiai. Jums reikia kontroliuoti valgymo tvarkaraštį ir valgyti kas 3 valandas. Vieno valgymo meniu turi sudaryti bent po 300 kilokalorijų. Pirmoje dienos pusėje galima valgyti angliavandenių, pvz., vaisių. Vakarienė turi būti mažiausiai kaloringa.“
Maisto maniakai, anot A. Unikausko, dažniausiai nesiklauso, ką jiems sako jų organizmas. Tad jiems svarbu įtikinti save, kad valgymo procese svarbiausia ne patirti malonumą, o duoti sau reikalingų maisto medžiagų.
„Maistą reikia sudėlioti į skirtingas dėžutes, pažymėtas skirtingomis spalvomis. Didžiausioje dėžutėje turi būti daržovės. Vidutinėje dėžutėje – baltymai ir riebalai. Mažiausioje – grūdai. Ir visą dieną jūs galite valgyti, kada jums patogu. Bet kai šios dėžutės ištuštės, liaukitės valgyti ir jūs“, – pataria gydytojas.