Ministrų pareiškimas: „Rinkimės tai, kas užauginta šalia mūsų“
Vienas iš svarbiausių veiksnių, užtikrinančių gerą sveikatą – tinkama ir sveika mityba. Ypač tai aktualu vaikystėje, nes visavertė, reguliari mokinio mityba yra vienas iš svarbiausių besivystančio sveiko organizmo šaltinių. Vaikų sveikata yra mūsų visų bendras rūpestis, ir tik kartu veikdami, pasidalydami atsakomybę, pasieksime apčiuopiamų rezultatų. Lietuvoje atlikti mokyklinio amžiaus vaikų mitybos tyrimai atskleidė, kad mokinių mityba nėra sveika: kasdien vaisius valgo apie trečdalis mokinių, šviežias daržoves – du trečdaliai. Negana to, vaisiai ir daržovės ne visada būna natūralūs ir švieži – neretai mokama tik už išvaizdą.
Ekspertai sutaria, kad didžiausios naudos organizmui duoda švieži, vietoje užauginti, be dirbtinių maisto priedų / konservantų, kuo natūralesni ir ekologiškesni sezoniniai produktai. Todėl mes raginame visas šalies mokymo ir ugdymo bei sveikatos priežiūros įstaigas atsigręžti į vietinę ūkininkų produkciją, kuri yra užauginama ar pagaminama Lietuvos ūkiuose. Kuo arčiau galutinės pristatymo vietos yra užauginamas ar pagaminamas produktas, tuo greičiau šviežesnis ir sveikesnis jis pasiekia vartotoją, mažiau apdirbamas saugojimui. Pirkdami arčiausiai mūsų dirbančių vietos ūkininkų užaugintus ir pagamintus produktus, taip pat didiname ir Lietuvos kaimo socialinį bei ekonominį gyvybingumą.
Sutariame, kad visos trys ministerijos laikysis vieningos pozicijos keičiant teisinę bazę, prireikus – ir viešųjų pirkimų taisykles, tam, kad būtų pakeistas šiuo metu egzistuojantis ydingas modelis, daugeliu atvejų leidžiantis maisto tiekimo viešuosiuose konkursuose nuolat laimėti toms pačioms stambioms bendrovėms. Permainoms įkvepia tai, kad ir pagal dabar galiojančią viešųjų pirkimų tvarką, kai kuriuose šalies regionuose yra mokyklų ir darželių, įsigyjančių maisto produktų tiesiogiai iš smulkių, jų rajone dirbančių ūkininkų, auginančių vaisius ir daržoves, gaminančių pieno, mėsos ar žuvies produktus.
Atsižvelgdami į tai, prašome savivaldybes, atsakingas institucijas, vietos bendruomenes skatinti ir remti iniciatyvas rajonuose, miesteliuose ir miestuose diegti vadinamąsias trumpąsias maisto grandines, t. y. sudaryti sąlygas, kad per viešąsias paslaugas teikiančias institucijas vaikus ir ligonius pasiektų tik natūralūs, švieži ir maistingi maisto produktai. Raginame rinktis produkciją, kuri išauginta ir pagaminta šalia ugdymo bei sveikatos priežiūros įstaigų triūsiančių vietinių ūkininkų.