Žuvienės virėjams kaip ir žvejams – lietus „nė motais“
9 – asis tarptautinis žuvienės virimo čempionatas įvyko! Iš ankstyvo ryto pliaupęs lietus ir telkšančios balos tūlam miestelėnui galėjo sukelti abejonių, ar čempionatas iš viso įvyks, ar nebus nukeltas į kitą savaitgalį, nes per tokį orą net šuns šeimininkas į lauką neveda. Tačiau abejojantiems patiems reikėjo atvykti ir įsitikinti, kad mažųjų laivų prieplaukos dešiniajame krante nuo palapinių ir skėčių gausos sunku buvo net tarpusavy prasilenkti. Juk čia - Šilutė, čia irgi lietūs lyja.
Keletas skaičiukų
Dalyvauti 9-jame žuvienės virimo čempionate užsiregistrvo 47 komandos, neatvyko dvi. Buvo išvirtas 51 puodas žuvienės, kadangi kelios komandos išvirė po du skirtingų receptų puodus. Ne tik receptų originalumu, įvairių pagardų gausa išsiskyrė komandos, bet netgi sriubos virimo būdais ir priemonėmis. Pavyzdžiui komanda iš Prienų, šio čempionato senbūviai, katilus statė ant išdrožinėtų kelmų, kurių vidinėje dalyje ir liepsnojo ugnis. Gražu – dega kelmas, verda žuvienė, o išdrožinėtas išsišiepėlis stebi, kaip garuoja jo „kepurė”.
Čempionate – ne tik žuvienės virimas
Jau iš vakaro (penktadienį) Šyšos upėje vyko senųjų „Vikingų žalčių” lenktynės su aštuonvietėmis irklavimo valtimis. Rungtyniavo 6 komandos, kurių sudėtyje – 8 irkluotojai, vairininkas ir būgnininkas. Pasirodo, kad krepšinio fanų būgnų dundesys jau užkrėtė ir kitas sporto šakas. Smagu, kad tarp prizininkų buvo ir „Šilutės vandenų” komanda o finaliniame plaukime, kuris vyko šeštadienį uosto akvatorijoje nugalėjo „Dragūnų” komanda iš Klaipėdos. Nieko nuostabaus – vyriokai jauni, treniruoti. Nugalėtojams atiteko originalūs prizai: rūkytas nemažas šamas ir ne ką mažesnis šakotis, kurį ir net ne vieną iš Šiaurės Airijos atgabeno buvęs šilutiškis, o dabar šakočius kepantis svetur Raigedas.
Seniūnai, partijos ir…
Nežinant, kas čia vyksta ir vaikštant tarp skėčiais pasidabinusių dalyvių, galėtum pamanyti, kad papuolei į partijų sambūrį su jas skiriančia atributika. O, pasirodo, kad partijų Šilutės skyrių atstovai irgi aktyviai papildė žuvienės virėjų gretas. O, sulaukus tokios globėjos kaip europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė, žuvienė socialdemokratams turėjo pati išsivirti. Rajono seniūnai irgi sugalvojo atrakciją – susibūrė į vieną komandą, o atidarymo metu dėl šventos ramybės nešė aukštai iškėlę savo seniūnijų vėliavas. Kaip ir pridera, arčiausiai puodo buvo ir paradui vadovavo Rusnės seniūnė Dalia Drobnienė. Savo palapinėje žuvienę virė pasieniečiai. Jiems bepigu, užkardos prie Nemuno, žuvis ranka pasiekiama. Gal todėl jie ir paslapčių neturėjo, o žuvienės virimo receptūrą pakabino, kad visi matytų, perskaitytų ir namuose patys išsivirtų. Žinoma, kad visų komandų, jų stovyklaviečių ir puodų dydžių aprašyti tiesiog neįmanoma, bet akis paganyti tikrai buvo į ką.
Kadangi lietus nesiliovė visą dieną, tai, pabuvus šventėje kiek ilgėliau, net vaikščiojant drėgmė smelkėsi į vidų ir prašėsi vidinės šilumos. Todėl daugelis dairėsi aplinkui, laukdami, kuri komanda greičiau išvirs žuvienę ir ims ja vaišinti atvykusius į šventę. Taigi, prie pirmųjų puodų išsikiavo net eilutės. Tačiau pagal taisykles pirmieji žuvienės turi „pakaštavoti” komisijos nariai, o tik tada virėjai gali pradėti vaišinimo ceremoniją.
Linksminkimos, linksminkimos…
Esant tokiam lietingam orui, labai svarbus buvo dar vienas veiksnys – judėjimas. Bet kolektyviniam pasimankštinimui buvo reikalingi ir miklintojai, kurie išjudintų, užvestų. Ir organizatoriai neprašovė pro šalį, pakviesdami į svečius jauną ,perspektyvų atlikėją, televizinio projekto „Muzikinė kaukė” nugalėtoją Martyną Kavaliauską ir linksmuosius šiauliečių grupės „Vairas” muzikantus. Nors kaip koncerto metu sakė vadovas, jie Šilutėje jaučiasi kaip namuose, o kitais metais patys virs žuviėnę. Jų atliekamos nuotaikingos dainos privertė išjudinti net ir sustabarėjusius kaulelius.
Apie pačią žuvienę, jos kokybės vertinimo niuansus ir nugalėtojus
Įvertinti ir pasakyti, kuri iš 51 išvirtos žuvienies yra pati pačiausia, užduotis ne iš lengvųjų. Vyriausiojo čempionato šefo Marijaus Budraičio paklausus, ar yra kažkokie kriterijai, pagal kuriuos vertinimo komisijos nariai galėtų priimti sprendimus, jis atsakė, kad pati žuvienė turi turėti privalomuosius komponentus, o paskui jau, kaip sakoma, skonio reikalas. Gal ir todėl komisiją sudaro net 15 narių, nors subjektyvumo išvengti nepavyksta. Ateityje planuojama keisti vertinimo sistemą. Bet apie tai parašysime, kai bus padaryta. Galutinis komisijos verdiktas buvo toks: čempionato nugalėtoju tapo ir pagrindinį rajono mero Vytauto Laurinaičio įsteigtą prizą – čempiono žiedą iškovojo virėjas iš Lenkijos Kazimiež Pumpur, kuris virė net ne žuvienę, o žuvies sriubą. Pasirodo, galimos ir tokios kulinarinės variacijos. Tai pirmas kartas, kai pagrindinis prizas iškeliavo į užsienį, ir antas kartas, kai jis paliko pamario kraštą - tuomet jis buvo iškeliavęs į Elektrėnus.
Žvilgsnis į ateitį
Kitais metais turėtų įvykti (ir įvyks, kur jis dėsis) 10-asis jubiliejinis čempionatas. Kaip sakoma, jam jau pradėta ruoštis vos nusileidus šio čempionato burėms ar dar anksčiau. Pagrindinis jos organizatorius M. Budraitis paminėjo, kad keliomis kalbomis bus išleistas foto albumas, pasakojantis apie iki šiol vykusius čempionatus. Šio renginio globėja, europarlamentarė V. Blinkevičiūtė pažadėjo suburti europarlamentarų komandą ir tapti informacine rėmėja, skleisdama žinią ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.
Kviesdamas per žiniasklaidą apsilankyti šiame renginyje, M. Budraitis buvo užsiminęs, kad žuvienės visiems gali ir neužtekti, bet šį kartą bus suklydęs. Išbuvęs renginyje vos ne iki pabaigos, šių eilučių autorius, jau grįždamas namo, dar surado virėjus, kurių puode dar buvo sriubytės, jau ne pačios karščiausios, bet…Tik gaila, kad į lėkštę pateko žuvies uodegos dalis, todėl reikėjo valgyti neskubant, kad kokia atšakėlė gerklėje neįstrigtų. Kadangi žuvienės iš kitų puodų paragauti neteko, ši, pagardinta krapais, buvo irgi skani.