Pagėgiuose rinkosi kepėjos
Pagėgių kultūros centras kvietė kraštiečius metų eigoje pagaminti 100 tradicinių patiekalų, skirtų Lietuvos atkūrimo šimtmečiui paminėti.
Vasario 5-oji - Šv. Agotos, duonos globėjos diena. Į Pagėgių kultūros centrą rinkosi kepėjos, nešinos duona ir pyragais. Popietėje buvo prisimintos duonos kepimo tradicijos, ji pagerbta prisiminimais ir dainomis. Nuo senų senovės duona laikyta šventa. Ji lietuvį lydėjo nuo gimimo iki pat mirties. Kasdieninė paprasta, visiems prieinama, bet kartu ir ypatinga, magiška, stebuklinga, šventa, daug kartų padėjusi lietuviui išgyventi sunkiausiais metais.
Išgyventi Igarkos, Norilsko, Vorkutos ir kituose lageriuose padėjo tikėjimas ir riekelė duonos, o ją dar tekdavo dalinti į tris kąsnelius – pusryčiams, pietums ir vakarienei, prisimena lietuviai tremtiniai.
Į popietę atvykęs Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis pasidžiaugė gausiu duonos kepėjų būriu, pats pasidalino vaikystės prisiminimais apie šeimoje išlaikytas duonos kepimo tradicijas.
Ingrida Macikaitė iš Panemunės iškepė ruginę duoną, o prie duonos dar pagamino skanaus kanapių mirkalo ir varškės užtepėlę. Patiekalai priminė senovę. Ritos Vidrienės iš Piktupėnų pyragai ir žagarėliai priminė kvapnius močiutės pyragus.
Kita piktupėniškė Gitana Petrošiūtė iškepė pyragą su varške. Birutė Vanagienė iš Natkiškių ne pirmą kartą atvyksta į duonos popietę su savo skaniais kepiniais.Pagėgiškė Ema Jurkūnienė iškepė skanią duoną su bananais ir riešutais. Loretos Palionienės iš Rukų duonos skonį žino naminės duonos mėgėjai. Šilgalietės Genovaitės Januškienės meduolinės tešlos grybai ir žagarėliai tirpo burnoje. Pagėgiškės Gitana Andriulaitienė iškepė didelį pyragą su obuoliais, o Vera Jociutė iš obuolių, medaus, įvairių sėklų ir džiūvėsėlių pagamino labai skanius triufelius.
Stalas buvo nukrautas įvairiais duonos kepiniais. Jų autorės dalinosi receptais, pasakojo vaikystės prisiminimus apie duoną, sakė palinkėjimus Lietuvai, kurie buvo filmuojami.
Popietės dalyviai linkėjo, kad naminę duoną keptų kiekviena šeimininkė, o jos gardus kvapas sugrąžintų tautiečius, išvykusius į užsienį, kad skalsa būtų kiekvieno lietuvio namuose, kad niekad netrūktų duonos, kad niekad nereikėtų jos ,,džiovinti“, kad turėtume ne tik duonos, bet ir pyrago.
Išmokykime savo vaikus ir anūkus gerbti duoną taip, kaip gerbė mūsų tėvai ir seneliai.
Liaudies dainomis popietę pagražino Pagėgių savivaldybės Meno ir sporto mokyklos dainininkės, kurias dainuoti moko mokytoja Regina Pilkionienė.