Pasauliniame pieninkystės kongrese dalyvavo mūsų pienininkai

2015-10-09, Lijana JAGINTAVIČIENĖ
Vienas iš kongreso dalyvių – Elmutas Lengvinas.
Vienas iš kongreso dalyvių – Elmutas Lengvinas.
Pirmą kartą Lietuvoje vyko „Pasaulinis pienininkystės kongresas 2015“, į sostinę sutraukęs daugiau nei 1 200 svečių. Tai vienas didžiausių verslo renginių šalies istorijoje. Kongrese dalyvavo ir po keletą atstovų iš Šilutės bei Pagėgių krašto.

Pienas tinkamas visiems žmonėms

Renginyje žinių sėmėsi Šilutės rajono gyventojai – Elmutas Lengvinas iš Laugalių kaimo, stubriškis Alfredas Nausėda bei Pagėgių savivaldybės gyventojai –Reda Tamašauskienė (Kriokiškių k.) ir Gintaras Ramanauskas (Pavilkių k.). Šiems ūkininkams sudalyvauti pirmą kartą Lietuvoje organizuotame pienininkystės kongrese pasiūlė AB Vilkyškių pieninė, nes tai asmenys, kurie daugiausia metų yra jos klientai.

Anot E. Lengvino, išsamią kongreso programą pirmiausia sudarė mokslinės konferencijos, kuriose buvo aptariama pieno sektoriaus pažanga bei brėžiamos ateities gairės. Daug dėmesio skirta ir kalbėta apie jungimąsi į kooperatyvus. Ūkininkas sakė, kad apie tai jau ir sukasi mintys jo galvoje.

Konferencijų metu pranešimus skaitė aukščiausio lygmens ekspertai iš viso pasaulio. Juos papildė plati techninių turų programa, užsienio pienininkams pristačiusi moderniausius Lietuvos pieno ūkius, perdirbimo įmones ir tyrimų centrus.

Šių metų kongreso tema – „Tvarios pienininkystės svarba tenkinant mitybos poreikius“. Pasak E. Lengvino, todėl itin daug dėmesio skirta sveikai mitybai. Pienas – visavertis maisto produktas. Nuo seno žinoma, kad jis ypač svarbus vaikams ir ligoniams, padeda išvengti mineralinių medžiagų trūkumo, mažina dantų ėduonies atsiradimo riziką. Pavyzdžiui, Ajurvedos ekspertai dr. Partapas Chauhanas ir dr. Goda Denapienė teigė, kad šviežias karvės pienas išsiskiria geriausiu maisto medžiagų balansu, maitina visas ląsteles ir audinius, skatina jų reprodukciją. Pienas tinkamas visų tipų žmonėms, yra afrodiziakas. Jis svarbus kaulų ir dantų formavimuisi, raumenims, smegenims, intelektui ir fizinei jėgai. Tai imunitetas, laimė ir malonumas. Vasarą pienas vėsina organizmą. Geresniam virškinimui patariama vartoti karštą ar šiltą pieną, galima atskiesti vandeniu.
Kanzaso universiteto mokslininkai aptiko, kad reguliarus pieno vartojimas naudingas smegenims – jose padaugėja medžiagų, padedančių kovoti su stresu, galima išvengti Parkinsono ir Alzheimerio ligų.

Lietuva - Pelenė

Ūkininkai išgirdo ir dietologų rekomendacijas. Jie rekomenduoja per dieną suvartoti apie pusę litro pieno produktų. Anot pienininkystės sektoriaus atstovų, norėdami kiekvieną Žemės gyventoją aprūpinti tokiu pieno kiekiu, jau šiandien turėtume jo gaminti beveik dvigubai, o iki 2050-ųjų – tris kartus daugiau nei pagaminame dabar. Net nekeliant tokių aukštų tikslų iki 2050-ųjų pieno produktus galinčių įpirkti vartotojų vis tiek padaugės nuo 1,8 mlrd. iki maždaug 4,8 mlrd. Tad ateityje pagrindinis uždavinys pieno rinkai – pagaminti reikiamą pieno ir jo produktų kiekį.

Vaizdingai ir taikliai Lietuvos, kaip pieno sektoriaus Pelenės, portretą nupiešė dr. Eglė Stonkutė iš Baltijos tyrimų ir vystymo instituto.
E. Lengvinas sakė, kad Lietuva pavadinta Pelene, nes mūsų šalyje mažiausios Europos Sąjungoje pieno supirkimo kainos, o pagaminamas pieno kiekis taip pat gana nedidelis. Gamybos sąnaudų kreivė nuolat kyla. Veterinarijos paslaugų kainos panašios ar net didesnės nei kitose šalyse, pašarų sąnaudos – kaip Vokietijoje ar Prancūzijoje. Vidutinis pieno ūkis ES - apie 30 karvių, o Lietuvoje tris kartus mažesnis – 11. Mažos gamyklos, primilžiai mažesni negu ES, ką jau kalbėti apie JAV skaičius. Jei sąnaudų struktūra nesikeis, kainų „linksmieji kalneliai“ daugeliui ūkių reikš nuosprendį.

Kongreso dalyviai džiaugėsi įgytomis žiniomis, kontaktais.


Foto galerija

Straipsnio komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pirmasis!